Zoeken

CDUCSU Betaalbare energie schommelingen aanbod tegengaan

Bij de Duitse verkiezingen draait veel om de Energiewende

De Energiewende is een hot topic in de Duitse verkiezingsstrijd. De stimuleringsmaatregelen van de Duitse regeringen van de afgelopen jaren hebben de duurzame energie-industrie in het land een enorme impuls gegeven. Tegelijkertijd zijn de kosten flink opgelopen. Dit aangezien het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG) voor een looptijd van 20 jaar vaste leververgoedingen belooft voor stroom uit wind, zon en biomassa.

Ook voor de Nederlandse energiewereld staat veel op het spel. Het EEG heeft een grote uitwerking op onze energievoorziening. Op winderige en zonnige dagen vindt Duitse stroom zich een weg op het Nederlandse energienet, met gevolgen voor de Nederlandse energieleveranciers. Tot de verkiezingen op 22 september schrijft Energiepodium over de plannen van de vijf belangrijkste politieke partijen. Volgens CDU/CSU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, moet energie vooral betaalbaar blijven.

CDU/CSU (Christlich Demokratische Union/Christlich Soziale Union)

Dat energie betaalbaar blijft, ligt de partijen na aan het hart - vooral om die industrie niet weg te jagen. "Ondernemingen willen we ook in de toekomst doelgericht ontlasten, om nadelen door verschillende internationale randvoorwaarden bij belastingen en heffingen te compenseren", aldus het verkiezingsprogramma.

Het CDU/CSU, ofwel de Unie, wil het EEG verder ontwikkelen. "Hernieuwbare energie moet zonder staatssteun op de markt gaan concurreren en tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid voor een stabiele stroomverzorging overnemen". Bestaande installaties worden bij hervormingen door de Unie niet met terugwerkende kracht aangepakt.

De Unie wil vaart zetten achter de uibreiding van stroomnetten, met name de grote stroomleidingen die de windstroom vanuit het noorden naar het zuiden en westen transporteren, en achter de ontwikkeling van nieuwe opslagtechnologie. Regionale netten moeten ‘denkende netten' worden, zodat stroom dan gebruikt wordt wanneer er veel energie geproduceerd wordt. Het CDU/CSU hoopt dat daarmee de stroomprijs daalt en de netten stabieler worden. De burgers zullen aandelen aan de netten kunnen verwerven en via een burgerdividend regelmatig in de winst kunnen delen.

“Sleutel tot succes voor de Energiewende is volgens de Unie energiesparen”

Energiebesparing

Sleutel tot succes voor de Energiewende is volgens de Unie energiesparen. Ze wil tot 2020 met financiële regelingen het energieverbruik met 20 procent en het stroomverbruik met minstens 10 procent in gebouwen verminderen.

Ondanks het enthousiasme voor hernieuwbare energie laat het CDU weten de komende jaren ook nog op conventionele gas- en kolenkraftwerken in te zetten, "om de schommelingen bij de hernieuwbare energie te compenseren".

Over schaliegas is ze niet helemaal duidelijk: "Gevaren voor de mensen en ons drinkwater moeten daarbij uitgesloten worden. De veiligheid heeft voor de Unie absoluut voorrang. Gaswinning met chemicaliën die gezondheid in gevaar brengen, wijzen we af."

Het CDU maakt zich sterk voor een Europese energie-binnenmarkt en voor een verbetering van de veiligheid van alle kerncentrales in de Europese Unie.