Zoeken

De kolenkit sluipt terug ons huis in

Auteur

Gerard Martinus

Gerard Martinus, Projectleider energietransitie GasTerra: "Wie geeft mij een echt kolenvrij energiecontract?"

De ouderen onder ons weten het nog. Er was een tijd dat kolen in het huishouden vervangen werden door gas. En wat een gemak was dat, en hoe schoon ook vooral. Kwam vroeger de was nog wel eens vuiler van de lijn dan dat zij de machine inging, nu was dat definitief voorbij. De enige plek waar kolen tegenwoordig nog wel eens hun zwarte kopjes opsteken, is in de barbecue, hoewel ook daar veel mensen een voorkeur hebben voor het gemak van koken met gas. En als we dan toch liever kolen gebruiken, zoals ik zelf bijvoorbeeld doe, dan toch altijd kolen uit hernieuwbare bron. Zeker geen steenkolen.

En zo zijn we op weg naar een schonere toekomst. Toch? Fout! Sinds enige tijd komt in toenemende mate de kolenkit terug het huis in. Nou ja, overdrachtelijk dan, want ik loop gelukkig niet als mijn grootouders elke dag met de kit naar de kolenkelder om een nieuwe voorraad te halen. Nee, dat heb ik uitbesteed. Aan het automatische laadsysteem van de kolencentrale. Die kolencentrale levert in toenemende mate een aandeel in de elektriciteitsvoorziening, en ik maak gebruik van de door kolencentrales opgewekte stroom, of ik nu wil of niet. Want ik kan nog zo graag 100% groene stroom willen hebben, op het moment dat het niet waait, de zon nauwelijks schijnt en de waterkrachtcentrales op volle kracht draaien, wil ik toch TV kunnen kijken. Of de was kunnen doen.

En hier zit de crux. Het gaat over de mate van flexibiliteit van de elektriciteitsvoorziening. Ook al levert mijn leverancier 100 procent duurzame stroom, zo nodig uit biomassa, dat is een verhaal van balans op jaarbasis. Dat wil zeggen dat hij voldoende groene stroom contracteert om aan mijn jaarlijkse vraag te voldoen. Dat kan hij onmogelijk op zo'n manier doen dat op het moment van mijn piekvraag (en dat van al zijn andere klanten) voldoende groene stroom wordt gegenereerd. Bovendien zou hij op momenten dat de productie van groene stroom veel hoger is dan de vraag, het overschot moeten dumpen. Kortom, misschien dat het in de toekomst anders wordt, maar op dit moment zijn de methoden om groene stroom op te wekken gewoonweg niet flexibel genoeg.

Dus, hoewel ik graag 100 procent duurzaam wil zijn, kan dat nu niet. En wat gebeurt er nu sinds enige tijd? De benodigde flexibiliteit wordt voor een deel uit kolencentrales geleverd. Omdat dit goedkoper is dan elektriciteit uit gascentrales. En dus staat de kolenkit weer in mijn woonkamer, als het ware. Dat vind ik erg jammer, want de benodigde flexibiliteit kan ook uit een schone gascentrale komen. Die ook nog eens aanzienlijk minder CO2 uitstoot. En daarom vraag ik via deze weg: welke elektriciteitsleverancier wil mij een contract aanbieden waarbij ik 100 procent duurzame stroom krijg, en waarbij de flexibiliteit gegarandeerd uit schone gascentrales komt, en niet uit vieze kolencentrales of met onbekende oorsprong van over de grens? En ik snap wel dat dit meer geld kost, maar hoeveel meer? We zullen zien...

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Gerard Martinus

Gerard Martinus is Coördinator Energietransitie bij GasTerra