Zoeken

Eerste Britse boring voor CO2-opslag

Jon Gibbins, directeur UK CCS RC:

‘Investeringsmechanisme belangrijker dan CO2 prijs'

Het Verenigd Koninkrijk heeft, naast Duitsland, het meest vergaande energie- en klimaatbeleid van alle EU landen. Neem nu eens de ‘Low Carbon Industrial Strategy' van vorig jaar. Daarin staat onder meer dat de Britse CO2-emissies in 2050 met 80% moeten zijn gedaald en al in 2020 met 32% moeten afnemen.

Cruciaal onderdeel van de plannen is CCS. "Dat is goedkoper dan offshore wind terwijl het net gemakkelijker bediend kan worden", zegt Jon Gibbins, directeur van het UK CCS Research Center. "Het is een misvatting dat de CO2-prijs op de beurs CCS-technologie zal betalen. Groot-Brittannië heeft straks - als enige in Europa - een marktmechanisme waaruit investeringen in CCS-projecten betaald worden." Binnen enkele jaren wil het land CCS-projecten van ten minste 300 MW uitvoeren. Dat moet in industrieclusters gebeuren. De Thames, Teeside en Humber-regio gooien hoge ogen.

Netwerk

Bijna zeventig kilometer buiten Flamborough Head in Yorkshire heeft National Grid de eerste CCS-proefboring uitgevoerd. Het veld ligt onder een zoutformatie, in een laag zandsteen op meer dan een kilometer diep in de Noordzee. Voor de boring met de ‘Endevour' zijn bestaande technieken gebruikt. De laag kan naar verwachting 200 miljoen ton CO2 herbergen, vergelijkbaar met het van de weg halen van ruim tien miljoen auto's gedurende tien jaar.

Bij de bekendmaking riepen National Grid en Energy Technologies Institute (ETI) de boring als ‘a major milestone for CCS' uit. ETI heeft inmiddels ruim twee miljoen Britse pond in het CCS project geïnvesteerd, National Grid leidt het boorprogramma van twee tot drie testputten. Gibbins: "Dit is een prima locatie. Opslag in lege gasvelden is van nature gelimiteerd. In een zoute aquifer als deze kan veel meer. Dat vermindert de risico's voor het CCS netwerk."

Het netwerk waarop hij doelt, verbindt de opslag met afvang bij een aantal grote emissiepunten en de Humber regio, goed voor ruim tien procent van alle Britse CO2 uitstoot. Om investeringen in deze en andere CCS-projecten aan te trekken, gaat de regering-Cameron gebruik maken van feed-in tarieven met ‘contracts-for-difference' voor CCS die nu parlementair worden besproken.