Zoeken

Europarlementariers over energie regios moeten het doen

Video-interview columnisten Lambert van Nistelrooij en Bas Eickhout

Columnisten voor energiepodium Lambert van Nistelrooij (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) zien een belangrijke rol voor regionaal beleid om de energietransitie mogelijk te maken. "Uiteindelijk moeten de regio's het doen", stelt Eickhout.

"We moeten geen nota's schrijven, maar projecten uitvoeren", stelt Van Nistelrooij. "Dat doe je in de regio's met bedrijven en gemeenten. De ene kiest voor geowarmte, weer een ander voor biomassa. Ook op het gebied van energie-efficiënte valt nog veel te winnen. Laten we mensen de ruimte geven. We kunnen echter niet in één keer omschakelen naar duurzame energie. Dat betekent 100 procent meer kosten."

"Uiteindelijk wil GroenLinks zo snel mogelijk naar een economie die op groene energie draait", reageert Eickhout. Daar heb je de regio's voor nodig. Brussel moet een visie neerzetten om te bepalen waar de regio's naar toe moeten bewegen. Den Haag kan daar een sterke rol in spelen, maar mist op dat punt de boot. En die verdubbeling van kosten klopt niet. Onze energie-infrastructuur moet in de komende tien, twintig jaar vervangen worden. De vraag is of we naar een toekomstige economie bewegen, of blijven hangen in het oude."

Volg ons op Twitter: @energiepodium

http://www.youtube.com/watch?v=4WRDHLX72Pc

(Pagina openen met andere webbrowser indien video niet zichtbaar is)

Van Nistelrooij versus Eickhout

Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) gaan met elkaar in debat in hun vaste column over de Europese energiepolitiek.