Zoeken

Hans de Geus RTL Z Welvaart wankelt door hogere energieprijzen

Film column: "Productiviteit is het vervangen van handwerk door energie"

"De basis van onze welvaart is goedkope energie. Die basis wankelt." Dat stelt Hans de Geus, beursanalist voor RTL Z in zijn column voor het Energiepodium Debat van 30 november.

"Productiviteit is niets anders dan het vervangen van je fysieke handen door externe energie. Maar in economische groeimodellen komt energie niet voor. Ik verbaas me over het kuddegedrag van economen, die maar niet over dat muurtje heen kijken", aldus De Geus.

Ook op de politiek heeft de beurscommentator kritiek. "Het is een onverantwoorde opvoeder, die een verwend kind maar lekker veel ongezonde dingen blijft toestoppen en het dom houdt voor de gevolgen daarvan. De echte boodschap vertellen, kost stemmen."

De Geus wil de energie die er nog is, gebruiken voor de toekomstige energievoorziening. "Zonnepanelen bakken, het wagenpark ombouwen en de afhankelijkheid van olie verminderen. Nederland is afhankelijk van sectoren als transport, chemie en landbouw. Het zijn allemaal branches die veel energie vragen en waarmee je uiteindelijk niet als winnaar uit de bus komt. De uitdaging voor ons land is dan ook enorm."

http://www.youtube.com/watch?v=r1XXEcr4P1s

Volg ons op Twitter: @energiepodium