Zoeken

Innovatie is de sleutel voor de economie

Dick Benschop: "Meer geld nodig voor pilot-projecten en onderzoek en ontwikkeling"

Wie de recente CPB-analyse over de staat van de Nederlandse economie leest, wordt niet vrolijk. Tenminste, zo verging het mij. Nee, ik heb het dan niet over het financieringstekort. Dat is de koorts van de patiënt. Ik heb het over de structurele factoren die het groeivermogen van onze economie op de middellange termijn bepalen. Dat is een mond vol, maar het gaat concreet over de groei van het arbeidsaanbod (die loopt terug) en de groei van de arbeidsproductiviteit (die loopt ook terug). Als je dat leest, hoor je de alarmbel afgaan. Wat mij betreft is productiviteit de wezenlijke vraag die het nieuwe kabinet moet aanpakken.

Innovatie is de sleutel voor productiviteitsgroei. Daar is van alles voor nodig: focus op Topsectoren; een goed ondernemingsklimaat; samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten... en geld. Als je de verkiezingsprogramma's leest, is er misschien 100 miljoen euro extra geld beschikbaar voor alle Topsectoren samen.


Als ik een dergelijk bedrag lees, moet ik toch steeds weer denken aan de ruwweg 4 miljard die beschikbaar is gesteld voor windparken op de Noordzee. Stel je voor dat we 4 miljard beschikbaar zouden maken voor innovatie... Dan kunnen we niet alleen duurzame energie doen, maar nog veel meer.


Nee, denk nou niet dat ik geld van renewables ‘wil afpakken'. Het gaat mij om de manier waarop de overheid innovatie stimuleert. We hebben meer geld voor pilot-projecten en onderzoek en ontwikkeling nodig. Dat kan ook als we minder geld in levenslange subsidies voor te dure projecten steken.

De toekomst is aan de combinatie van gas en renewables. Ook in gas is innovatie nodig en mogelijk. Denk aan de ontwikkeling van CO2-opvang in gascentrales, bio-gas of het gebruik van (soms) overtollige windenergie die via omzetting in waterstof het gasnetwerk in kan.

Betere samenwerking, vraagsturing vanuit het bedrijfsleven en een stevige financiële impuls kan Nederland een aardig eind op weg helpen. De kunst is vaak om de juiste vraag te stellen, dan is de kans het grootst dat je bij het juiste antwoord uitkomt.

Dick Benschop is President-Directeur Shell Nederland

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium