Zoeken

"Werken aan de energietransitie is bouwen aan een kathedraal."

#gertjanlankhorst
Gertjan Lankhorst is CEO van GasTerra

Onlangs reikten we voor de derde maal de GasTerra Transitie Jaarprijs uit. Een prijs voor HBO-studenten die het beste project hebben bedacht op het gebied van energietransitie. Het prijzengeld van 100.000 euro gaat voor 80% naar de hogeschool van de winnaars en moet worden besteed aan verder onderwijs en onderzoek op het gebied van energie. Dit jaar waren de inzendingen weer van een hoger niveau dan vorig jaar. Er ontstaat echt iets moois.

Voordat de deelnemers hun projecten presenteerden, hield spreker en filosoof Daan Quakernaat een mooi verhaal. Hij vergeleek energietransitie met het bouwen van kathedralen. Dat waren projecten van tientallen, vaak honderden jaren. De mensen die eraan begonnen, hadden vaak geen flauw idee hoe het eindproduct eruit zou gaan zien. Ze begonnen gewoon te bouwen. Soms stortte het bouwwerk onder hun handen in en begonnen ze gewoon opnieuw. Soms kwam er een andere architect en moest alles ineens anders. Velen hebben hun hele leven aan zo'n kathedraal gewerkt en nooit het resultaat mogen aanschouwen.

Onvoorstelbaar dat dit proces zulke mooie bouwwerken heeft opgeleverd. Maar dat is een feit. Het is gelukt. Omdat iedereen die betrokken was één ding wist: we zijn een kathedraal aan het bouwen. Ook bij energietransitie weten we niet precies hoe het eindproduct eruit gaat zien. Maar we werken wel samen. Aan mensen die vertellen waarom een ander het fout doet, hebben we niet veel. We moeten kijken wat onze eigen bijdrage kan zijn. Het was een inspirerend betoog.

De winnaars van de GasTera Transitie Jaarprijs kwamen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hun Energievreter zet GFT-afval om in biogas. Een bijdrage op microniveau, die weer een steentje aan de kathedraal toevoegt.

Volg ons op Twitter: @energiepodium

Gertjan Lankhorst

Gertjan Lankhorst is voorzitter van VEMW, kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers