Zoeken

Met goede isolatie wordt doel Energieakkoord gehaald

Ton Willemsen van TonZon, genomineerd voor de Klimaatpenning 2015

In een serie over de genomineerden voor de klimaatpenning van stichting HIER! spreekt Energiepodium met Ton Willemsen van het pioniersbedrijf TonZon. Hij probeert al decennia lang de isolatiewereld te veroveren met zijn zelf ontwikkelde, opvouwbare materialen.

Ton Willemsen zegde eind jaren ‘70 zijn baan als wiskundeleraar op om zich volledig te gaan richten op het energiezuinig maken van woningen. "In 1979 hadden we een energiecrisis. We moesten besparen en de vraag was: hoe gaan we dat doen? Toen heb ik mij daar theoretisch in verdiept. Hoe kunnen we de warmte die we opwekken zo effectief mogelijk tegenhouden? Daar kwam een nieuw isolatieconcept uit, met volledig opvouwbare materialen. Dat had natuurlijk ook allerlei klimaat- en milieuvoordelen, omdat het transport een stuk eenvoudig is. Dat is natuurlijk ook voor ontwikkelingslanden prachtig, dat je bij wijze van spreken op een ezeltje een heel dorp kunt meenemen."

Maar de markt bleek nog niet rijp voor zijn revolutionaire concept van vloerisolatie. "Ik had een gesprek met een hoge ambtenaar en die zei: "Meneer Willemsen, we kunnen er helemaal niks mee. Uw materiaal isoleert veel te goed. We zijn bang dat die kruipruimtes gaan bevriezen, dus gaat u maar weer." In Nederland was het idee: warmte gaat omhoog, dus die vloeren hoeven we helemaal niet te isoleren. Maar wat heb je eraan als de woning vanonder koel is en de warmte bovenin hangt? Kijk naar etagewoningen, welke flat gebruikt de meeste energie? Dat zijn niet die flats bovenaan, maar de onderste. Als er geen warmteverlies meer door die vloeren is, dan wordt het stookseizoen veel korter."

““Nog steeds is het zo dat vloerisolatie nauwelijks meetelt in het energielabel””

Ook nu nog heeft hij moeite om zijn producten op grote schaal onder de aandacht te brengen. "Er is gewoon een hoop onbegrip. Nog steeds is het zo dat vloerisolatie nauwelijks meetelt in het energielabel. Onze aanpak bespaart bij woningen en utiliteitsgebouwen alleen al gemiddeld 20 procent. Daarmee halen we bijna de totale doelstellingen van het Energieakkoord. We moeten het dan wel een beetje snel allemaal op de markt krijgen, dus het tempo moet hoger. Maar grote bestaande marktpartijen zitten daar natuurlijk niet op te wachten, die proberen overal blokkades op te werpen om het ons moeilijk te maken."

Willemsen schat dat er inmiddels zo'n 200.000 woningen in Nederland zijn uitgerust met zijn materialen. "Aanvankelijk ging het heel traag. Maar we zien nu dat er meer aandacht voor is. Neem de gemeente Nijmegen, die flink bezig is met verduurzamen. De gemeentelijke gebouwen krijgen allemaal vloerisolatie en de leidingen worden geïsoleerd in de kruipruimtes. Er zullen meer gemeentes gaan volgen. Ik verwacht dat het met name nu ook in de utiliteitssector een grote vlucht zal gaan nemen."