Zoeken

Nederland 100 procent duurzaam in 2030 Het kan

Auteur

John Kerkhoven

John Kerkhoven, Quintel Intelligence: "Hoeveel kan jij bereiken als je 20 jaar lang ergens voor gaat?"

Afgelopen vrijdag publiceerde Stichting Urgenda het rapport "Het kan als je het wilt" - Nederland 100% Duurzame Energie in 2030.

Kun je technisch gezien 100 procent op duurzaam energie draaien? Ja, dat kan. Het systeem zoals dat moet gaan werken wordt op sommige plaatsen al getest, onder andere door het Fraunhofer Instituut. Je kunt ook de samenstelling van een dergelijk energiesysteem zien in dit scenario in het Energietransitiemodel.

Kun je economisch gezien op duurzame energie draaien? Dat is wat lastiger. Maar doordat de prijzen van duurzame opties dalen (denk aan zonne- en windenergie) en fossiele prijzen stijgen, bereik je uiteindelijk een omslagpunt.

Kun je de volledige implementatie van een dergelijk 100 procent duurzaam energiesysteem naar voren halen? Zodat je dit punt niet na 2050 bereikt, maar al in 2030? Ja, dat kan ook. Bepalend is de bereidheid van het individu om zijn levensstijl te veranderen. Dat kan dus alleen als je het zelf echt wilt.

““Het is een leven dat door de veel kleinere footprint de wereld leefbaar houdt.””

In woorden is het lastig uit te drukken waarom je dit moet willen. De woorden die we geven aan die redenen zijn allemaal intellectuele containerbegrippen: schaarste, vervuiling, klimaat en afhankelijkheid, om er een paar te noemen. Ingewikkelde begrippen die niet onze dagelijkse zorgen en noden verwoorden. Maar opvallend is een groeiend gevoel onder een steeds grotere groep mensen dat wat we nu doen niet volhoudbaar is. Dat we iets doen dat ons op termijn schaadt. Als je dat gevoel herkent, dan is dit rapport voor jou.

De mensen die dit voelen, beginnen keuzes te maken. Ze ontdekken steeds meer dat je zelf de keuze kunt maken hoe je woont, hoe je reist, hoe je eet, hoe je consumeert en hoe je zelf energie produceert. Dat is een leven dat door de veel kleinere footprint de wereld leefbaar houdt. Een leven dat loont doordat je zorgt voor jezelf, je nageslacht en de andere mensen op deze wereld.

Het rapport "Het kan al je het wilt" legt de verantwoordelijkheid voor de wereld daar waar hij moet liggen. Bij jou de lezer, bij het individu. En we weten uit ervaring dat als er eenmaal mensen beginnen met anders leven, er al snel anderen volgen. Als anderen volgen, dan kun je veel bereiken. Zeker als je bereid bent als individu en samenleving dit 20 jaar vol te houden.

John Kerkhoven is Managing Partner van Quintel Intelligence

John Kerkhoven

In zijn column 'Harde cijfers' schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence, over de harde cijfers en de emotie in het energiedebat. John Kerkhoven is het brein achter de site www.energietransitiemodel.nl, de plaats waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.