Zoeken

Nederland antwoord vinden op exploderende prijs energie

Hans Alders in aanloop naar Energiepodium Debat 30-11

De verduurzaming en de toenemende wereldwijde energieschaarste zullen onvermijdelijk leiden tot prijsstijgingen. "We moeten de ontkenningsfase zo snel mogelijk achter ons laten", aldus Hans Alders, voorzitter van belangenorganisatie Energie-Nederland.

Alders zal zijn stelling toelichten tijdens het Energiepodium Debat op 30-11 in Den Haag. Volgens hem is er in Nederland en Europa te weinig oog voor de oplopende schaarste in de internationale energiewereld.

Alders: "Lees het in World Energy Outlook, die deze maand verscheen: door opkomende economieën als China, Brazilië en India neemt de energievraag in enorm tempo toe en de prijzen volgen. We lezen ook in de World Energy Outlook dat ‘de Gouden Eeuw voor Gas' aanbreekt en denken dus dat het met de voorzieningszekerheid wel goed zit. Maar die Gouden Eeuw speelt zich niet in Europa af, maar in Zuid-Amerika en Azië. Dat rapport gaat over de rest van de wereld, niet over ons."

Een ander probleem is volgens Alders dat de kosten voor de duurzame energietransitie structureel worden onderschat. "Linksom of rechtsom gaat verduurzaming geld kosten. Er moet enorm veel geïnvesteerd worden. Ook in de netten. We hebben ons in slaap laten sussen omdat de stijgingen tot dusver beperkt zijn gebleven. Laten we wakker worden en ons voorbereiden wat komen gaat. Door bijvoorbeeld meer werk te maken van energiebesparing. Want dat is dè manier om de stijging van energiekosten te beteugelen."

Kom en debatteer mee met Hans Alders en andere topsprekers tijdens het eerste Energiepodium Debat. Lezers van Energiepodium zijn welkom om de bijeenkomst, die plaatsvindt op 30 november van 15:00 tot 18:00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag.

Naast Hans Alders zijn de hoofdsprekers:

Joost Karhof (Nieuwsuur) zal leiding geven aan het debat.

Het debat vindt plaats in de stijl van Energiepodium: vooraanstaande sprekers, open, inhoudelijk en met veel ruimte om te reageren via sociale media. Het wordt een levendige en buitengewone bijeenkomst, in het teken van interactiviteit.

Aanmelden

Aanmelden voor het Energiepodium Debat is verplicht. U kunt dit doen door een email met vermelding van naam, beroep, organisatie en telefoonnummer te sturen aan info@energiepodium.nl.

Volg ons op Twitter: @energiepodium