Zoeken

Ook Duitsers hebben last van aardbevingen maar door steenkool

Consumentenorganisatie VBHG: "Jaarlijks 30.000 tot 40.000 schademeldingen, consumenten trekken sneller aan de bel"

De recente serie aardbevingen door de gaswinning zorgt voor ongerustheid in Groningen en het oplaaien van een discussie over het winbeleid. Duitsland kampt al vele jaren met bodemtrillingen. Dit niet door aardgaswinning, veroorzaakt door het dalen van de bodem, maar door het delven van steenkolen. Ze vinden al tientallen jaren plaats en hebben normaal gesproken een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Richter, met enkele uitschieters daarboven. Dat is vergelijkbaar met de bevingen in Groningen (hoogst gemeten kracht 3.6). Reden voor een interview met de Duitse belangenbehartiger voor consumenten op dit gebied, Achim Sprajc van het Verband Bergbaugeschädigter Haus- und Grundeigentümer (VBHG).

Het VBHG is als vakorganisatie voor particuliere huis- en grondbezitters in 1959 in Duitsland opgericht vanwege stijgende behoefte aan belangenbehartiging op het gebied van schade die is ontstaan door kolenwinning. In totaal zijn er volgens het VBHG jaarlijks 30.000 tot 40.000 schademeldingen aan de kolenwinning te wijten, waarvan Sprajc en zijn 40 collega`s er zo`n 7.000 tot 8.000 op hun bureau krijgen. "Ze zijn grotendeels afkomstig uit de steen- en bruinkolengebieden in Nordrhein-Westfalen en Saarland en betreffen vooral scheuren in muren, plafonds en bodems en scheefstand. In totaal waren onze gevallen in 2012 goed voor een schadevergoeding van 23 miljoen euro, waarvoor de mijnbouwexploitanten RAG Deutsche Steinkohle en RWE Power AG (bruinkolen) opdraaien."

Minder mijnen, evenveel klachten

De afname van het aantal steenkolenmijnen - in Saarland is in 2012 de laatste steenkolenmijn gesloten en in 2018 zou dat ook in het Ruhrgebied het geval zijn - houdt volgens Sprajc geen gelijke tred met het aantal schademeldingen. "We ontvangen er nog net zoveel als een aantal jaar geleden. Dat komt vooral doordat mensen sneller bij ons aankloppen als ze merken dat er in hun woning schade is ontstaan. Voorheen hebben ze scheuren en scheefstand eerder als ‘vanzelfsprekend' aangenomen, omdat ze nu eenmaal in een gebied wonen dat bekend staat om inwerkingen door de mijnbouw. Inmiddels trekken ze veel sneller aan de bel. Dat zien we ook aan de soms erg geringe omvang van de schade."

Als belangbehartiger komt de VBHG op voor zijn leden en probeert logischerwijze een zo hoog mogelijk schadevergoeding uit de onderhandelingen met de mijnbouwbedrijven te slepen. Toch ziet Sprajc de problemen door een realistische bril. "Soms is de schade overduidelijk door een verkeerde bouwwijze en niet door trillingen ontstaan. Dat leggen we de huiseigenaar dan ook uit."

Beter dan genezen

Voorkomen dat een huis verzakt, is natuurlijk beter dan achteraf schade vergoeden. "In Duitsland wordt een bouwtekening vooraf voor goedkeuring naar de gemeente gestuurd", legt Sprajc uit. "Als de gemeente in een kolengebied ligt, krijgen ook de mijnbouwbedrijven de tekening te zien. Ze geven aan of de huizenbouwer bijvoorbeeld verstevigingen in zijn fundament moet aanbrengen. De meerkosten komen dan voor rekening van de mijnbouwbedrijven."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

Foto schade trilling geplaatst met vriendelijke toestemming van VBHG e. v. Resser Weg 14, 45699 Herten