Zoeken

Thermische zonne energie hot in Duitsland

Producent Akotec: "Nog weinig te vrezen van Chinese concurrentie"

Ongeveer 70 procent van het energieverbruik in gebouwen gaat in Duitsland naar warmte. Niet iedereen beseft dat. Bij het ontwerp van een woning geven eigenaren vaak liever meer geld uit voor een mooie keuken dan voor efficiënte verwarming. De grote keus aan mogelijkheden met hoogrendementsketels, warmtepompen of zonnecollectoren maakt het er voor een huizenbouwer ook niet eenvoudiger op. Een zonnecollector installatie op basis van vacuüm glasbuizen op het dak is inderdaad niet hét pronkstuk van een woning en ook zijn de investeringskosten relatief hoog. Daar tegenover staat dat zowel de verbruikskosten als ook de CO2-uitstoot praktisch bij nul liggen.

Zonnecollector producent Akotec in Duitsland groeit tegen de trend in. Waar in de zonnebranche ondernemingen failliet gaan door onder andere goedkope zonnepanelen uit het Verre Oosten en een onzeker subsidiebeleid, heeft Akotec met 25 medewerkers in de buurt van Berlijn zijn omzet sinds de oprichting in 2008 verdrievoudigd. De rek is er volgens eigenaar Reinhold Weiser nog lang niet uit. "Ik verwacht dat we voorlopig jaarlijks met 10 tot 15 procent blijven groeien." Van Chinese concurrentie zegt hij voorlopig nog niet veel te hoeven vrezen. "Onze producten zijn technisch een stuk beter, dat eisen onze kwaliteitsbewuste klanten. Een ander voordeel is dat we niet afhankelijk zijn van subsidies in het kader van het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG), dat door hervormingen veel investeerders terughoudend heeft gemaakt. Installaties als de onze worden wel in subsidieprogramma's voor de bouw meegenomen, maar de grote getallen zoals in het EEG horen daar niet bij." Dat betaalt zich volgens Weiser nu uit. De gestage omzet- en winststijging heeft het bedrijf vooral te danken aan de producten zelf en hun eigenschappen.

““Zonnecollectoren halen een rendement van 80 procent, zonnepanelen slechts 20””

"De installatie van zonnecollectoren met vacuüm buizen kan op het dak of tegen de muur van een gebouw worden aangebracht", legt Weiser uit, die in 2013 met de Brandenburger toekomstprijs werd beloond. "Water vloeit in de glazen buis door een dunne koperbuis. Daarover is een heel dun, blauw gecoat koperen membraan gemonteerd dat enorm veel zonne-energie opneemt. Het tot 120 graden verhitte water komt via een leiding in een opslagtank terecht en wordt gestuurd naar de plekken waar en wanneer het nodig is. In de glazen buis bevindt zich een vacuüm, wat een uitstekende isolatie garandeert. De zonnecollectoren halen daardoor een rendement van 80 procent en zijn bij hele lage vriestemperaturen en weinig licht nog inzetbaar. Ter vergelijking: de gangbare zonnepanelen voor het opwekken van stroom hebben een effectief rendement van slechts 20 procent."

Akotec-installaties hebben een levensduur van 25 jaar. "Bij aanschafkosten tussen 10.000 tot 20.000 euro en een jaarlijkse stijging van de stroomkosten met 10 procent heb je de installatie na vijf jaar terugverdiend", rekent Weiser uit. Zijn installaties zijn te vinden bij zowel huishoudens als in grote bedrijven, waarvan de helft in Duitsland. De rest gaat naar de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Europa, Polen en ook een enkele keer Nederland. "De mate waarin de zonnecollector warmte kan leveren, hangt vooral af van de isolatie van het gebouw. In een energieneutraal huis kan dat 100 procent zijn. In een oud, slecht geïsoleerd pand zou ze met 30 procent als ondersteuning van de reeds voorhanden zijnde verwarming kunnen dienen."

De grote doorbraak van thermische zonne-energie laat (voorlopig) nog op zich wachten. "De verwarmingsmarkt is inmiddels zo divers, toch kiezen huizenbouwers uiteindelijk vaak voor traditionele oplossingen", weet Weiser. "Een zonnecollector is op dit moment nog niet het goedkoopst in aanschaf, maar wel het milieuvriendelijkst. Ik geef toe dat we profiteren van hoge energieprijzen en strenge klimaateisen. De 2020-klimaatdoelen van de EU zijn zonder thermische zonne-energie namelijk niet te realiseren."