Zoeken

Tweede leven van gas spannender dan het eerste

Gaswereld krijgt komende jaren een ander gezicht

De gaswereld wordt de komende jaren groener en meer divers. Dat blijkt uit de publicatie ‘Het tweede leven van gas, een initiatief van Gasunie, GasTerra en gasvereniging KVGN. Groen gas, gemaakt uit vergisting van biomassa, moet over een aantal jaar net zo gewoon worden als groene stroom. Ook zal meer waterstof worden bijgemengd in het gasnet en wordt gas op synthetische wijze geproduceerd.

“In de scheepvaart en het vrachtvervoer zal extreem koud vloeibaar aardgas (LNG) de rol van diesel deels overnemen.”

Daarnaast zal een hele reeks aan gastoepassing de komende jaren aan volume winnen, zo blijkt uit het magazine. In de mobiliteit zijn veel mogelijkheden. Rijden op aardgas kan met gas op hoge druk (compressed natural gas, CNG). In de scheepvaart en het vrachtvervoer zal extreem koud vloeibaar aardgas (LNG) de rol van diesel deels overnemen. In huishoudens kan de HRe-ketel, een gasgestookte ketel die ook elektriciteit produceert, een ‘zonnepaneel voor de winter' worden.

In het magazine komen diverse energie- en gasexperts aan het woord, onder wie Energiepodium-columnisten Catrinus Jepma, Jan Paul van Soest en Hans Overdiep. Een PDF-versie downloaden kan hier.