Zoeken

Waarom ik mijn klimaatinstallatie heb gehackt

Auteur

John Kerkhoven

"Mijn iPhone moet kunnen communiceren met mijn zonnepanelen"

John Kerkhoven, het brein achter http://www.energietransitiemodel.nl/, wil een slimmer klimaatsysteem in zijn energiezuinige huis.


In vorige columns heb ik wel eens verteld dat ik een energiezelfvoorzienend huis heb proberen te bouwen in 2011. We wilden het huis niet alleen heel energiezuinig maken, maar ook slim. Ik gebruik het woord ‘geprobeerd' omdat energiezuinig is gelukt, maar slim nog niet helemaal.

De ‘dommigheid' zit hem vooral in het feit dat gerenommeerde leveranciers van klimaatinstallaties zoals Vaillant, Schüco en Schütz qua software nog in de vorige eeuw blijken te leven. Wat ik hiermee bedoel is dat ze gebruik maken van gesloten software op hun apparaten, die niet standaard met het internet kan worden gekoppeld.

En omdat de apparaten die ze leveren (bijvoorbeeld warmtepompen, warmte terugwin installaties, thermische en PV- zonnepanelen) nog gemaakt worden met software voor redelijk conventionele huizen, zijn ze in mijn computergestuurde huis met een EPC van 0 (=slim en zeer energiezuinig), niet optimaal te gebruiken.

Ik kan waardevolle informatie die in die apparaten zit niet goed uitlezen via internet, waardoor ik iedere keer naar de kelder moet lopen om te kijken wat die apparaten nu weer doen. Ook kan ik het gedrag van de systemen niet optimaal instellen op de vraag van het huis en haar bewoners. Kortom, deze leveranciers leven nog in de 20e eeuw als het gaat om hun software en interconnectiviteit.

Ik zal u een voorbeeld geven. Ik heb op mijn dak 12.5 m2 thermische zonnepanelen staan. De pompen bij deze panelen starten pas als ze enige tijd water van ruim 50°C kunnen maken. Nu moet u weten dat mijn woning bij -15°C buitentemperatuur verwarmd wordt met water van slechts +30°C. Het probleem is dus dat de pompen te laat aan gaan.

Ik zou eigenlijk al willen dat de thermische panelen het gaan doen bij 35°C . Het blijkt dat ook bij een enigszins bewolkte dag in de winter die panelen vaak prima water van 35°C kunnen maken. Maar dat kan dus niet volgens de fabrikant. Ik kan de regeling die ze gemaakt hebben helemaal niet wijzigen, uitlezen of aansturen via internet.

Hallo! We leven in de 21e eeuw. Hoezo kan ik mijn Iphone niet laten communiceren met mijn thermische zonnepanelen? Word eens wakker daar bij Vaillant!

Dus nu heb ik het systeem maar "ge-jailbreaked" met behulp van mijn zoon. Door het systeem te hacken blijkt het prima mogelijk te zijn om in de winter overdag mijn woning grotendeels overdag te verwarmen met die panelen. Scheelt me al snel enkele euro's elektriciteitskosten per dag. De zon is gratis en die panelen liggen er toch.

Het is nu eind maart en zonnig, met mijn gehackte panelensoftware draai ik nu, terwijl het 's nachts 4°C buiten is, helemaal (24 uur per dag) op warmte die via de zon en de thermische zonnepanelen aan het huis is geleverd. Stookkosten eind maart: nul euro.

Ik stel voor dat ze bij Vaillant, Schüco en Schütz de installatiefabrikanten eens jonge mensen met verstand van internet inhuren om hun software te upgraden naar het niveau van Apps op Android of Apple, want wat ze nu leveren, kan echt niet meer.

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium

John Kerkhoven

In zijn column 'Harde cijfers' schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence, over de harde cijfers en de emotie in het energiedebat. John Kerkhoven is het brein achter de site www.energietransitiemodel.nl, de plaats waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.