Zoeken

Westen onderschat energiekosten van morgen

Noé van Hulst (IEF) in aanloop naar Energiepodium Debat 30-11

"Energietransitie zal duurder en langzamer zijn dan gehoopt"

Westerse landen hebben een te rooskleurig beeld van de kosten van de energievoorziening van morgen. Deze stelling verdedigt Noé van Hulst, Secretaris-Generaal van het Internationaal Energie Forum, op het Energiepodium Debat van woensdag 30 november in Den Haag.

Het debat, met als thema ‘Het einde van goedkope energie?' gaat onder meer over de vraag in hoeverre de Nederlandse economie last zal hebben van stijgende energieprijzen in de toekomst.

Volgens Van Hulst onderschatten veel politici in Westerse landen het probleem van toenemende wereldwijde energieschaarste en bijbehorende kostenstijgingen: "Het tijdperk van goedkope energie is voorbij. Dat komt omdat het steeds duurder wordt om nieuwe voorraden te winnen. Daarnaast groeit de wereldwijde vraag naar energie de komende decennia zo'n 30 tot 40 procent. Het is tijd dat we ons dat realiseren en de gevolgen onder ogen zien. Voor Europa betekent dat bijvoorbeeld dat energie-intensieve bedrijven, zoals de chemie, het zwaar zullen krijgen. Het belangrijkste instrument om de gevolgen voor huishoudens en bedrijven te beperken is sterkere energiebesparing."

Klimaatbeleid
Ook de kosten van klimaatbeleid worden systematisch onderschat, stelt Van Hulst: "Als je een echte vergroening wilt, zal dat pijnlijk en kostbaar zijn. Dan moet in tal van sectoren een transitie plaatsvinden op een schaal die zijn weerga niet kent. Westerse politici hebben zich in slaap laten sussen door macro-economische studies, die stellen dat de kosten van de transitie naar groene energie onder de 1 procent van het nationaal product blijven. Dat beeld komt niet overeen met de harde realiteit. De energietransitie kan niet op een koopje en zal veel langzamer gaan dan velen hopen. Fossiele brandstoffen blijven nog vele decennia dominant."

Volgens Van Hulst ontbreekt de bereidheid om kosten te dragen. "Iedereen is voor klimaatbeleid, iedereen is voor duurzaam. Behalve als het handen vol geld gaat kosten en sommige sectoren zwaar onder vuur komen. Dat is mijn stelling. Veel politici hebben het graag over een transitie naar 80 procent CO2-reductie in 2050. Maar ik betwijfel sterk of er voldoende krachtig beleid kan worden gevoerd om dit te realiseren. De kloof tussen energiepolitieke doelen en realiteit groeit."

Kom en debatteer mee met Noé van Hulst en andere topsprekers tijdens het eerste Energiepodium Debat. Lezers van Energiepodium zijn welkom op de bijeenkomst, die plaatsvindt op 30 november van 15:00 tot 18:00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag.

Naast Noé van Hulst zijn de hoofdsprekers:

Joost Karhof (Nieuwsuur) zal leiding geven aan het debat.

Het debat vindt plaats in de stijl van Energiepodium: vooraanstaande sprekers, open, inhoudelijk en met veel ruimte om te reageren via sociale media. Het wordt een levendige en buitengewone bijeenkomst, in het teken van interactiviteit.

Aanmelden

Aanmelden voor het Energiepodium Debat is verplicht. U kunt dit doen door een email met vermelding van naam, beroep, organisatie en telefoonnummer te sturen aan info@energiepodium.nl.

Volg ons op Twitter: @energiepodium