Zoeken

Willem Alexander blijkt zonnekoning

Vorst maakt beste zonnecel in Jouw Energie van Morgen truck

Koning Willem-Alexander blijkt een kei in het bouwen van zonnecellen. Samen met een jarige leerlinge maakte hij een zonnecel die een spanning opleverde van 0.58 volt. "Het bleek de beste score van een bekende Nederlander in de afgelopen jaren", vertelt wetenschapper Theo Jurriens.

Met zijn vrachtwagen, de Jouw Energie van Morgen truck, rijdt Jurriens het hele jaar het land door om middelbare scholieren te vertellen over energie. De truck is een rijdend klaslokaal, waarin ook geëxperimenteerd kan worden. Het is een gezamenlijk initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra. Jurriens begeleide de koning en een Groningse klas leerlingen van het Wessel Gansfort College uit Groningen op het moment dat hij het record neerzetten. "Dit jaar gaan we weer langs de scholen, dus heb ik de balans nog eens opgemaakt. De koning, die toen overigens nog prins was, blijkt veruit de beste zonnecel te hebben gemaakt van alle bekende Nederlanders die we de afgelopen jaren hebben gehad. Hij heeft heel wat burgemeesters en wetenschappers achter zich gelaten."

““Leerlingen zullen nu nog beter hun best doen””

Nu de koning zo goed heeft gescoord, zullen leerlingen voortaan nog beter hun best doen, denkt Jurriens. "Vroeger moedigde ik de leerlingen aan om de score van Jan-Peter Balkenende te verbeteren. De oud-premier behaalde ooit een spanning van 0.18 Volt. Dat resultaat is door Willem-Alexander verpulverd. Voortaan ligt de lat hoger. De Balkenendenorm is verdwenen."

Overigens is Willem-Alexander niet de absolute recordhouder. Het nationale record is 0.89 volt in handen van twee leerlingen van het Rhijnlandtslyceum in Oegstgeest.

Rode hibiscusthee

De koning maakte zijn zonnecel met geleidend glas, titaanoxide, potlood en rode hibiscusthee, vertelt Jurriens. "Titaanoxide wordt gebruikt als drager voor de kleurstof uit de hibiscusthee. In de hibiscusthee zit een kleurstof (caroteen) die gevoelig is voor zonlicht. Zo wordt de stroom in de zonnecel opgewekt. Eén plaatje van het glas wordt met potlood ingekleurd. In het potlood zit grafiet, wat de pool is van de batterij. Belangrijk is dat je precies bent, en dat je een beetje geluk hebt."

Je kunt de Jouw Energie van Morgen truck ook bij jou op school uitnodigen! Bekijk hier de site van de truck. Als je dit formulier samen met je leraar invult, krijg je misschien zelf de kans om het record van de koning te verbeteren.