Zoeken

Wonen Limburg streeft naar collectieve, sociale én betaalbare energietransitie

Nieuws

Wonen Limburg streeft naar collectieve, sociale én betaalbare energietransitie

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: Wonen Limburg, dat binnen de corporatiewereld tot de koplopers behoort en zich onder andere onderscheidt met een eigen warmtebedrijf.

Nieuws

Verkiezingsprogramma’s klimaat en energie: een gedeeld belang met verschillende oplossingen II

Over iets minder dan een week zijn de Tweede Kamerverkiezing in Nederland. Het percentage zwevende kiezers is historisch hoog en het thema klimaat en energie wordt beschouwd als een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Om deze reden heeft de redactie van Energiepodium een aantal belangrijke onderwerpen binnen dit thema uiteen gezet met de visies van VVD, CDA, BBB, D66, NSC, GL-PvdA, en PVV.

Nieuws

Verkiezingsprogramma’s klimaat en energie: een gedeeld belang met verschillende oplossingen I

Over precies één week zijn de Tweede-Kamerverkiezingen in Nederland. Het percentage zwevende kiezers is historisch hoog en het thema klimaat en energie wordt beschouwd als een belangrijk thema bij deze verkiezingen. Om deze reden heeft de redactie van Energiepodium een aantal belangrijke onderwerpen binnen dit thema uiteengezet met de visies van VVD, CDA, BBB, D66, NSC, GL-PvdA, en PVV.

Nieuws

‘Klimaatactivisme geeft richting aan, de samenleving hobbelt daar achteraan’

Eerder dit jaar maakte Han Fennema bekend terug te treden als CEO van Gasunie. Anton Buijs blikt in een diepte-interview met hem terug op een loopbaan van 35 jaar in de energiewereld, die begon bij het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil.

Nieuws

Young professionals: neem onzekerheden weg om snel groene waterstofmarkt te creëren

Een groep young professionals uit de energie- en klimaatsector heeft een ambitieuze visie met aanbevelingen geschreven voor de Nederlandse delegatie voor de European Hydrogen Week 2023. Deze young professionals hebben zich twee intensieve dagen verdiept in het onderwerp waterstof. Ze zien dat de huidige situatie wordt gekenmerkt door terughoudendheid van zowel de markt als de overheid, wat echte vooruitgang op het gebied van waterstof in de weg staat wegens de aanhoudende onzekerheid.

Nieuws

GIGA Storage wil grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa worden

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: Ruud Nijs van GIGA Storage, dat met een slimme combinatie van hardware en software het grootste duurzame elektriciteitsopslagbedrijf van Europa wil worden.

Nieuws

Vertrouwen onmisbaar bij aanpak energiearmoede

Een groeiend leger vrijwilligers pakt #energiearmoede aan in het Drentse Tynaarlo. Hoe krijgen ze dat daar voor elkaar? Energiepodium krijgt in Drenthe tips.

Nieuws

Ingrid Thijssen (VNO-NCW): ‘Groei kan heel goed groen zijn'

Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen moeten we meer oog hebben voor de vele positieve ontwikkelingen op het gebied van energie en klimaat. “Wanhoop en depressiviteit brengen ons niet verder.”

Nieuws

Ook binnenvaart gooit het over een andere, emissievrije boeg

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In deze serie gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt (?) ook veel energie en voldoening? In deze aflevering: met het nieuwe ‘waterstofschip’ Antonie heeft binnenvaartcoöperatie NPRC een wereldprimeur.

Nieuws

Als pijler van de warmtetransitie is aardwarmte toe aan groeispurt

Allemaal leuk, aardig en absoluut noodzakelijk, die elektrificatie van de gebouwde omgeving in Nederland, maar met een goede isolatie als fundament rust de warmtetransitie ook nog op een andere pijler: warmte en dan met name geothermie dan wel aardwarmte. Door een wijziging van de Mijnbouwwet speelt Energie Beheer Nederland (EBN) sinds 1 juli een nog steviger rol bij de warmtetransitie. Gaat het lukken, minimaal 15 PJ aan aardwarmte in Nederland in 2030? Herman Exalto en Sander de Jong van EBN hebben goede hoop.

Nieuws

Schrijf mee aan de Nederlandse visie voor de European Hydrogen Week 2023

Tijdens de Energiepodium Masterclass 2023 op 28 september en 3 oktober in Utrecht verwoorden young professionals hun visie op de Nederlandse inbreng voor de European Hydrogen Week 2023. Schrijf je nu in voor de Energiepodium Masterclass 2023.

Nieuws

Energie uit water biedt uitkomst in periode van ‘Dunkelflaute’

In columns en opinieartikelen wordt op EnergiePodium veel aandacht besteed aan de politieke, organisatorische en technische aspecten van de energietransitie. In de serie Op Kop gaat het juist om de mensen die met de poten in het bluswater staan. Hoe vergaat het ze in de kopgroep? Is het vooral flink afzien of geeft de wetenschap dat de finish dichterbij komt ook veel voldoening? In deze aflevering: Water2Energy haalt energie uit water.