Tweede prijs GasTerra Transitie Jaarprijs 2010
Ieder jaar roept GasTerra middels de GasTerra Transitie Jaarprijs alle studenten van hogescholen op om mee te werken aan het verduurzamen van de energievoorziening. Hoe gaat het verder na het winnen van de prijs? In deze serie maakten we de afgelopen weken een rondgang langs de winnaars van de afgelopen jaren. We sluiten deze serie af met De Groene Waarde, waarmee een team van Avans Hogeschool Den Bosch in 2010 de tweede prijs behaalde.
Aanvankelijk begonnen als een label voor duurzame consumentenproducten, is De Groene Waarde ontwikkeld tot een platform dat duurzame initiatieven in Nederland wil verbinden met consumenten en burgers. Ad Breukel, docent Technische Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool: "Dat kan variëren van een klein bedrijfje, een burgerinitiatief tot een groot bedrijf dat met een opmerkelijke duurzame oplossing komt. We zijn benieuwd naar wat er echt gebeurt op duurzaamheidsgebied en mengen ons verder niet in allerlei politieke debatten hierover."
Marktinformatie van een moeilijk bereikbare groep
Die initiatieven zullen worden geplaatst op een website met een korte vragenlijst. Het is de bedoeling dat burgers en consumenten deze vragen beantwoorden en zo hun mening geven over een duurzaam project bij hen in de buurt. "Deze feedback koppelen wij terug aan de initiatiefnemers, zodat zij op basis hiervan hun product kunnen verbeteren. Belangrijker is dat we door deze opzet marktinformatie verkrijgen van een moeilijk bereikbare groep. Die informatie willen we verhandelen. Zo kunnen we deze ter beschikking stellen aan onderzoekers van TNO, een andere hogeschool, universiteit, of een bedrijf", aldus Breukel.
Ambassadeurs
Breukel wil de studenten van zijn hogeschool gaan inzetten om De Groene Waarde onder de aandacht te brengen. Dit aan de hand van vakken en projecten die ze aanbieden over marketing, ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie. "Studenten kunnen in gesprek gaan met duurzame initiatieven in hun eigen omgeving. Vervolgens wordt dit op de website geplaatst. Op die manier worden studenten onze ambassadeurs. Een samenwerking met meerdere hogescholen en universiteiten in Nederland zou het mooiste zijn. We willen zo de transitie in Nederland naar een duurzamere maatschappij zichtbaar te maken en verder te ondersteunen."
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium