Zoeken

Dubbelcolumn Europarlementariers over energietransitie

Lambert van Nistelrooy: 'Energietransitie is geen sprint, maar een marathon!'

#energietransitie

Nederland loopt nog achter bij de energie-doelstellingen die in de Europa 2020 strategie zijn vastgesteld. Een radicale overstap op groene energie zou de energierekening twee keer zo hoog maken en daar zit niemand op te wachten, meent Lambert van Nistelrooy (CDA). In hun vaste column op energiepodium.nl schrijft hij dat de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven een klein stapje in de juiste richting is. Bas Eickhout (GroenLinks) vindt dit geen stapje vooruit, maar twee stappen achteruit.

Beste Bas,

Als ik de recente geluiden mag geloven, dan loopt ook Nederland nog achter bij de energie-doelstellingen die in de Europa 2020 strategie zijn vastgesteld. Werk aan de winkel dus! De afgelopen tijd was de kolencentrale in Eemshaven weer uitgebreid in het nieuws. Nu ben ik het met tegenstanders eens over het feit dat kolen niet ‘groen' zijn. Maar is dat genoeg reden om op dit moment zo fel tegen te zijn?

Ik vergelijk energietransitie graag met een marathon. De kunst van een marathon is om vooruit te blijven komen. Immers: je doel is de eindstreep te behalen. Daarvoor moet je de race goed opbouwen en niet roekeloos met je krachten omgaan, want dan zul je geheid tijdens de race de man met de hamer tegenkomen.

Voor energietransitie geldt hetzelfde. Wanneer wij met elkaar van de één op de andere dag zouden overstappen op 100 procent groene energie, zou de gemiddelde energierekening een stuk hoger uitvallen. Wat zouden de gevolgen zijn wanneer deze twee keer zo hoog uitvalt? En het jaar daarop weer? Hoeveel Nederlanders kunnen hem dan nog betalen? Los van de financieel-economische gevolgen zou dat het maatschappelijk draagvlak voor duurzame energie flink doen afnemen. Het is niet voor niets dat Europa kiest voor een energiemix per lidstaat. Dit maakt het debat er niet saaier op!

Terugkomend op de kolencentrale. Gelukkig is de nieuwe kolencentrale vele malen minder vervuilend dan de huidige centrale. En dat is een klein stapje in de juiste richting. En dat is niet erg, want wat mij betreft is de race pas net begonnen.

Met vriendelijke groet,

Lambert

Beste Lambert,

Het bouwen van een nieuwe kolencentrale is geen klein stapje vooruit, maar zijn twee stappen achteruit. Er zijn in Nederland drie kolencentrales in aanbouw, die de komende veertig jaar kolenstroom zullen leveren. Op deze manier halen we de eindstreep, honderd procent groene energie in 2050, nooit, of in ieder geval veel te laat.

Gelukkig gaat de energietransitie er niet vanuit dat morgen alle stroom duurzaam is. Het is een omschakeling, geen revolutie. Maar als we nu doorgaan met het bouwen van kolencentrales, moeten we in 2050 wel van de ene op de andere dag overstappen van kolen naar schone energie. Ik zie dus liever een geleidelijke aanpassing van onze energievoorziening. De energierekening hoeft daarbij niet hoger uit te vallen. In Duitsland wordt nu al twintig procent van de stroom duurzaam opgewekt, voor één euro extra per huishouden per maand. Nederland wekt maar negen procent duurzame stroom op.

De groene race is dus allang begonnen, maar Nederland hobbelt achteraan. Laten we zorgen dat we de boot niet missen. Dat betekent in ieder geval: geen nieuwe vieze kolencentrales!

Met vriendelijke groet,

Bas

Volg ons op Twitter: @energiepodium

Van Nistelrooij versus Eickhout

Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) gaan met elkaar in debat in hun vaste column over de Europese energiepolitiek.