Zoeken

Duurzame dorpen voorzien in eigen energiebehoefte

Eerste prijs GasTerra Transitie Jaarprijs 2010

Ieder jaar roept GasTerra middels de GasTerra Transitie Jaarprijs alle studenten van hogescholen op om mee te werken aan het verduurzamen van de energievoorziening. Dat heeft al heel wat mooie concepten opgeleverd. Maar hoe gaat het verder na het winnen van de prijs? In deze serie maken we een rondgang langs de winnaars van de afgelopen jaren. Zoals Duurzame dorpen, waarmee een team van Hanzehogeschool Groningen in 2010 de eerste prijs behaalde.

Hanzehogeschool Groningen won in 2010 met Duurzame dorpen. Doel van dit concept is om dorpen in krimpgebieden CO2-neutraal te maken en zo nieuwe kansen te creëren op economisch, ecologisch en sociaal vlak. Centraal staat hierbij Duursaamswoude, een fictief dorp dat zelf voorziet in zijn energie en warmte door een bos aan te planten en dat te beheren, vertelt Jorrit Bijkerk. Hij was in 2010 als student Bouwkunde nauw betrokken bij het project. Het hout wordt geoogst en versnipperd, gedroogd en daarna verspreid onder de deelnemende huishoudens die daarvoor een houtpelletkachel hebben aangeschaft. Deze kachel is eenvoudig op de cv-ketel aan te sluiten.

Lokale energie-initiatieven

Met het prijzengeld heeft Hanzehogeschool Groningen het project verder voortgezet en daarbij zo veel mogelijk studenten betrokken. Senior Onderzoeker Duurzaam Bouwen Tineke van der Schoor: "Vorig jaar hebben studenten van zeven verschillende studierichtingen afstudeer- of korte onderzoeksopdrachten gedaan om te kijken of het project in de praktijk haalbaar zou zijn." Er zijn in die tijd zo'n tien dorpen onderzocht, en interviews en enquêtes gehouden. "Er is daarvoor ook aangesloten bij lokale energie-initiatieven in die dorpen om ook hen enthousiast te maken voor dit project", aldus Van der Schoor.

Inmiddels zijn al een aantal dorpen actief bezig met verduurzaming, hoewel niet allemaal met houtpelletkachels. Die zijn namelijk niet voor ieder dorp geschikt, vertelt Van der Schoor: "Je hebt bijvoorbeeld heel veel grond nodig om dat bos op te planten. Dat is financieel alleen haalbaar als er afspraken gemaakt kunnen worden met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of een andere instantie die over veel hout beschikt dat je kunt oogsten. Dat is bijvoorbeeld wel gelukt in Balinge in Drenthe. Daar gaan ze eens in de maand samen hout hakken en zijn ook afspraken gemaakt met Natuurmonumenten over het beheer van een strook bos. In gebieden waar dit niet mogelijk is, omdat bos of beschikbare grond hiervoor eenvoudigweg ontbreekt, zouden dorpen wellicht zonne-energie of windenergie gezamenlijk op kunnen pakken."

Energy Academy Europe

Er is binnen de Hanzehogeschool Groningen veel aandacht voor energie. Volgend schooljaar start er bovendien een ambitieus project, de Energy Academy Europe. Deze moet nationaal en internationaal dé kennisautoriteit worden voor excellent onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Hiervoor bundelt de Hanzehogeschool Groningen de krachten met Rijksuniversiteit Groningen, vertelt Van der Schoor. De GasTerra Transitie Jaarprijs vindt zij dan ook een heel goed initiatief. "Ik heb gemerkt dat energietransitie voor veel studenten een nieuw thema is. Om dat niet alleen vanachter een bureau uit te zoeken, maar ook echt op pad te gaan, is heel belangrijk. De studenten leren daar heel veel van."

Volg ons op Twitter: @energiepodium