Zoeken

Duurzame pionier Dale Vince Katalysator voor groen

Britse leverancier begon wereldwijd met groene stroom, richt zich nu op golfslagenergie

Bij de oprichting 17 jaar geleden was Ecotricity ‘s werelds eerste groene elektriciteitsleverancier. De afgelopen drie jaar is het bedrijf in omvang verdubbeld. Inmiddels heeft het meer dan 70.000 klanten. Wat is het geheim achter dit succes? Dale Vince, oprichter en CEO van Ecotricity: "Eén factor is dat steeds meer mensen bezorgd zijn over klimaat en duurzaamheid en op zoek gaan naar groene opties. Een andere factor is dat we heel zichtbaar zijn en goed in het nieuws komen, bijvoorbeeld met ons nationaal netwerk van laadpalen voor elektrische auto's. Verder werken we met een reeks partners die ons toegang geven tot hun ledenbestand, zoals de Britse Vogelbescherming met één miljoen leden. Heel belangrijk is ook dat we met onze persoonlijke klantenservice een goede reputatie hebben opgebouwd. En we hebben een helder prijsbeleid. Al onze klanten betalen hetzelfde, of ze nu nieuw zijn of niet en ongeacht hoe ze betalen."

Ondanks die groei is Ecotricity nog steeds een kleine speler in een markt gedomineerd door grote bedrijven. Maar Dale Vince gelooft dat zijn bedrijf desondanks een belangrijke impact heeft op de Britse energiemarkt: "We kunnen de energiemarkt in Groot-Brittannië veranderen door als katalysator te fungeren, door te laten zien dat nieuwe ideeën inderdaad werken. Andere bedrijven nemen die dan over. In 1996 kon je nergens ter wereld groene stroom kopen. Wij zijn daarmee begonnen en de grote bedrijven zijn ons daarin gevolgd. Een ander voorbeeld is ons concept van Merchant Wind Power, waarbij we windturbines plaatsen op terreinen van grootverbruikers, zoals Ford. Toen ze daar ook de voordelen van inzagen, zijn de grote bedrijven ons daarin gevolgd."

Beginnen met nieuwe dingen is voor Ecotricity iets vanzelfsprekends. Het houdt zich nu bezig met groen gas en lost het kip-of-het-eiprobleem op door gewoon te beginnen met de aanleg van een netwerk van snelle laadpalen langs de Britse snelwegen. Ook richt Ecotricity zich nu op golfslagenergie.

Ecotricity betrekt momenteel het grootste deel van zijn stroom van zijn eigen windparken en een klein zonnepark. Het heeft 60 megawatt aan capaciteit operationeel en er is vergunning verleend voor nog eens 80 megawatt. Veelbelovend is het belang dat het bedrijf heeft in het Searaser project. De Searaser is een apparaat dat de beweging van de golven gebruikt om water te pompen door een generator aan land. Het was de bedoeling een machine op commerciële schaal dit jaar te testen. Maar, zegt Vince: "We zijn teruggegaan naar de tekentafel om met desktop modelling een optimale machine te ontwerpen in plaats van er één te snel in het water te testen. En we hebben een boel geleerd. Een jaar geleden zouden we de verkeerde machine hebben gebouwd. We willen het nu meteen goed doen, het prototype goed doortesten, het in productie brengen en dan zie ik daar een wereldwijde markt voor ontstaan."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium