Zoeken

Goedkope energie uit de deining van de zee

Britse Searaser beweert goedkoper te zijn dan huidige centrales

Het is heel goed mogelijk tegen lage kosten energie uit de zee te produceren. Dat zegt Alvin Smith, uitvinder van de Searaser, die volgend jaar op zee zal worden getest. Het principe van de Searaser is eenvoudig; hij werkt namelijk als een soort fietspomp. Twee met elkaar door een zuiger verbonden boeien - eentje aan de oppervlakte en eentje onder water verankerd aan de zeebodem - pompen zeewater onder druk naar een turbine aan land. De pomp wordt in beweging gezet omdat de boeien op en neer bewegen met de deining van de zee.

Eenvoudig ontwerp

Het idee is niet helemaal nieuw, zegt Alvin Smith: "Het concept om zeewater naar een turbine aan land te pompen stond al eerder in de belangstelling van andere ingenieurs, maar tot commerciële productie is het nog niet gekomen. Het voordeel van een turbine aan land is dat je geen elektriciteit produceert in zee, waar de omstandigheden moeilijk zijn. Andere apparaten voor het opwekken van maritieme energie doen dat wel, maar die moeten erg stevig zijn en volledig waterdicht, want zeewater is bijzonder corroderend. Dat maakt het duur die apparaten te produceren en te onderhouden."

De Searaser daarentegen is een eenvoudig ontwerp, simpel van constructie en daarom niet duur. Ecotricity is een Brits energiebedrijf dat zich vooral op zonne- en windenergie heeft toegelegd. Het heeft een meerderheidsbelang genomen in Searaser en beweert dat het daarmee goedkoper stroom zal kunnen produceren dan conventionele elektriciteitscentrales. Smith: "Wij schatten dat we ergens uitkomen tussen de 1.9-4.3 eurocent per kilowattuur, gebaseerd op leasekosten, distributiekosten, bouw en onderhoud. Ecotricity heeft ruime ervaring met de eerste twee en de andere twee zijn gebaseerd op geëxtrapoleerde schattingen."

Maar zover is het nog niet. Er zijn twee kleine prototypes van de Searaser gebouwd en met succes op zee getest. "Dit jaar ontwerpen en bouwen we een prototype op commerciële schaal, die we volgend jaar twaalf maanden lang op zee zullen testen. Ons doel is binnen vijf jaar minimaal 200 Searasers rond de Britse kustlijn te hebben, die voldoende energie produceren voor 236.000 huishoudens", zegt Smith.

Deining

De Searaser kan echter niet zomaar overal worden ingezet. Hij heeft een diepte van 25 meter nodig, maar de belangrijkste beperking is het hoogteverschil tussen eb en vloed, aldus Smith. "Wij denken dat de Searaser bruikbaar is bij een gemiddelde deining van 1 meter, maar hij is effectiever bij een gemiddelde deining van 2 meter of meer." De Searaser kan ook worden gebruikt, en dat heeft misschien meer potentie, zegt Smith, om zeewater te pompen naar waterkrachtcentrales.

"Opgeslagen waterkracht wordt al op veel plaatsen in de wereld gebruikt. De Searaser kan voor dat proces worden aangewend door zeewater naar een stuwmeer te pompen waarmee vervolgens energie kan worden opgewekt wanneer dat nodig is. Dat zou een oplossing zijn voor een van de belangrijkste problemen van zonne- en windenergie, namelijk dat de output variabel is."

Volg ons op Twitter @energiepodium

http://www.youtube.com/watch?v=lmhGpwfcnZk