Zoeken

Greenpeace Duurzame sector moet beter omgaan met zeldzame meta

Campagneleider Altevogt waarschuwt voor selectief praten over obstakels voor duurzaam

Zeldzame metalen met exotische namen als terbium, neodymium en dysprosium zijn een onbekende maar belangrijke factor voor de toekomst van duurzame energie. Ze zijn onmisbaar voor bijvoorbeeld de batterijen in elektrische auto's, de productie van zonnefolie en de magneten in windmolens. Hans Altevogt, campagneleider bij Greenpeace, vindt dat de duurzame energiesector de plicht heeft om verantwoord met deze metalen om te gaan. "Ook bij het ontwerpen van groene energietechnieken moet maximaal rekening worden gehouden met de mogelijkheid om deze schaarse grondstoffen te upcyclen of recyclen. Dat verkleint de schaarste."

Extra verantwoordelijkheid

De sector heeft volgens Altevogt een extra verantwoordelijkheid om daar op te letten. "Niet alleen omdat duurzame energie naar zijn aard beter is dan vieze energie, maar ook omdat dat past in een wereldwijde trend om slimmer te ontwerpen." Altevogt noemt de problematiek onderbelicht en complex. "Het gaat om verschillende stoffen, die ieder hun eigen marktsituatie hebben. Het is belangrijk om dat beter in kaart te krijgen."

Tegelijkertijd waarschuwt Altevogt ervoor om schaarsteproblemen eenzijdig toe te delen aan duurzame energie. "Ik geef een voorbeeld: de discussie over de zeldzame metalen in batterijen richt zich veel meer op elektrische auto's dan op mobiele telefoons. Het beeld dat er een schaarsteprobleem is, blijft op een vreemde manier meer aan groene producten kleven. Maar ik begrijp ook: adel verplicht."

Greenpeace vindt de schaarsheid van zeldzame metalen een belangrijke kwestie, maar de discussie hierover moet volgens Altevogt de transitie naar een groene energievoorziening niet afremmen. "Daarvoor zijn er al genoeg problemen en weerstanden. Laten we deze schaarste vooral zien als een uitdaging voor systeemontwerpers en producenten van groene technologieën."

Dominante positie China

In de discussie over zeldzame metalen is de Chinese positie op de wereldmarkt een belangrijke factor. De Chinezen hebben 96 procent van de wereldmarkt in handen en hebben daarmee een dominante positie verworven. Greenpeace maakt zich hier voorlopig geen zorgen over. "Hier is niets nieuws onder de zon", stelt Altevogt. "Landen vinden het al eeuwen belangrijk om de toevoerlijnen van hun belangrijkste grondstoffen zeker te stellen. De Chinezen zijn zo slim om dit te doen. Ze willen kennelijk wereldleider worden op het gebied van duurzame techniek. Ik denk dat handel dit probleem voor Europa en de Verenigde Staten kan verlichten. Maar landen die niet alert zijn, omdat ze te traag zijn met de verduurzaming van hun eigen energievoorziening, zullen op de blaren moeten zitten en meer betalen."

Ernstiger vindt Altevogt het feit dat de Chinese mijnen bijzonder milieuvervuilend zijn. "Daar maken we ons zorgen over. Hier ligt een uitdaging voor importeurs van Chinese zonnepanelen. Tegelijkertijd kijkt Greenpeace naar het hele plaatje. Maar wederom: gelijke monniken, gelijke kappen: ik hoef u ook niet te vertellen wat er gebeurt in de kolenmijnen in dat land. Voor ons is het grootste belang dat duurzame energie verder groeit. Dat is nu het speerpunt van onze campagnes op energiegebied. Schaarste- en andere duurzaamheidsproblemen moeten we parallel oplossen. "

Volg ons op Twitter: @energiepodium