Zoeken

Groen gas goedkoopste optie voor klimaatneutrale oude binnensteden

CE Delft: "In dichtbebouwde historische omgeving blijven gasleidingen goedkoopste optie"

Hoe verwarm je de gebouwde omgeving in 2050 met duurzame energie? Met die hoofdvraag heeft CE Delft in opdracht van GasTerra een groot onderzoek uitgevoerd naar de toekomst van klimaatneutraal wonen in Nederland zonder aardgasverwarming. In anderhalf jaar werden 12.000 wijken geanalyseerd, onder leiding van senior onderzoeker Benno Schepers: "Er moet maatwerk komen. Voor de ene buurt is volledig overgaan op elektrische verwarming het goedkoopst, elders is een warmtenet of behoud van het gasnet met groen gas de efficiëntste optie." In drie artikelen gaat Energiepodium dieper in op verschillende wijktypes, te beginnen in de oude binnensteden.

Wat is jullie analyse voor de binnensteden?
"In een dichtbebouwde oude binnenstad red je het niet met zonnepanelen en isolatie alleen. Isolatie is moeilijk omdat je weinig ruimte hebt en veel panden monumentaal zijn. In de oude binnensteden van Nederland staan 125.000 woningen. Een gasnetwerk is daar relatief goedkoop omdat je een dichtbebouwde omgeving hebt. Wij denken dat het het meest kosteneffectief is als mensen blijven stoken met een efficiënte HR-ketel op groen gas en hun huis optimaal isoleren."

In hoeverre kun je de warmte leveren met warmtenetten?
"Dat kan, maar in de oude binnensteden zijn alle aanpassingen aan de infrastructuur heel kostbaar. Neem het centrum van Delft, waar ons pand staat. Warmteleidingen zijn grote buizen, daar moet je er twee van onder een weg leggen. Dat kan niet overal in onze nauwe straten."
““Organisatorisch is het de makkelijkste optie om het gasnetwerk te behouden””

Is er wel voldoende groen gas beschikbaar?
"Er is een beperkte hoeveelheid biomassa om groen gas mee te maken. Waarschijnlijk zal groen gas in de toekomst worden ingezet op de plaats waar er geen alternatief is voor fossiele vormen. De chemische industrie is daar een voorbeeld van, die maakt producten uit groen gas. Ook in de oude binnensteden is gas moeilijk te vervangen."

Juist in de binnensteden raakt het gasnetwerk dikwijls verouderd, en moet het vervangen worden. Is het dan wel goed om juist daar te investeren in een vernieuwd gasnetwerk?
"Dat is zeker een punt. In de steden liggen veel leidingen van ‘grijs gietijzer'. Die moeten allemaal in de komende jaren vervangen worden. Dus nu is het moment om daarvoor plannen te maken. Maar organisatorisch is het de makkelijkste optie om het gasnetwerk te behouden. Als je overgaat op elektrische verwarming moet iedereen overgaan op vloerverwarming, of bijvoorbeeld twee maal zo grote radiatoren installeren. Het is niet onmogelijk, maar het is een duurdere optie."

Wat zijn de kansen voor zonnepanelen en zonneboilers?
"Die kun je natuurlijk altijd plaatsen waar dat kan, maar een verstedelijkte wijk kan daar niet volledig op draaien. Wij hebben onlangs zelf op ons pand in de Delftse historische binnenstad zonnepanelen geplaatst. Maar wij hebben een plat dak, en onze panelen zijn niet zichtbaar vanaf de straat. Dat is lang niet overal zo."