Zoeken

Maximum op groei van steenkoolverbruik China

Professor Yang Fuqiang: "Wat gaat het China kosten als over enkele decennia blijkt dat grote groepen mensen kanker, hartaandoeningen of longziekten hebben?"


De Chinese overheid doet van alles om een duurzamer beleid te ontwikkelen, maar als de autoriteiten echt een substantiële verandering willen doorvoeren, moet er veel meer gebeuren. Want met het huidige beleid gaat dat absoluut niet lukken, waarschuwt Yang Fuqiang, een van de voornaamste energie- en klimaatexperts in het land.

Yang Fuqiang werkt bij het Natural Resources Defense Council (NRDC), een van de belangrijkste non-gouvernementele milieu-organisaties in Amerika die ook een tak in China heeft. Hij weet alles van het huidige energie- en milieubeleid in het land.

,,Op zich is er veel verbeterd", vertelt hij in zijn kantoor in hartje Beijing. ,,In algemene zin is de overheid erg geïnteresseerd als er goede, nieuwe ideeën ontstaan die goed voor het milieu zijn. Die worden vaak ook erg snel opgepakt. De wil is er zeker, want het besef dat het heel belangrijk is groeit snel".

Het NRDC probeert hierin een prominente rol te spelen. ,,Dat is soms lastig, omdat er ook economische belangen zijn. Maar we worden wel serieus genomen. We adviseren overheidsinstanties over, bijvoorbeeld, maatregelen om de lucht schoner te maken, om minder afhankelijk van steenkool te zijn."

Hij vervolgt: ,,Maar ook hebben we contact met energiebedrijven en fabrieken. NRDC was de eerste internationale milieu-organisatie die ‘groene' programma's ontwikkelde in China. Daarnaast werken we veel samen met andere ngo's en geven we voorlichting aan het grote publiek. Want de verandering moet van binnenuit komen."

De autoriteiten focussen sterk op het gebruik van duurzame energie. Qua groei is het land koploper in de wereld. Maar relatief gezien gaat het nog steeds om een erg klein deel van het totale energieverbruik, en daar schiet China dus te weinig mee op.

,,Het gaat om het totale beeld", benadrukt ook professor Yang. ,,Even een willekeurig voorbeeld. Als je duurzame energieverbruik zou stijgen met 5 procent, maar je verbruik van ‘vervuilende' energie met 10 procent, dan zou het dus alleen maar slechter gaan."

Dat is het cruciale punt: China is nog steeds te afhankelijk van vooral steenkool. ,,Er moet een maximum op de groei van steenkoolverbruik komen, zodat er wel van andere bronnen moet worden gebruik gemaakt."

Bittere noodzaak, beweert Yang Fuqiang. ,,In China draait alles om sociale stabiliteit, maar de vervuiling zorgt voor steeds meer onrust. Voorheen maakten de mensen zich druk om een baan. Dat was prioriteit nummer een. Maar nu is het milieu een van de belangrijkste aspecten in hun leven. Kijk naar de luchtvervuiling in een stad als Beijing. Meer dan de helft van alle dagen in het jaar voldoet niet aan de gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie."

De maatregelen die nu worden genomen, zoals het sluiten van meerdere fabrieken bij het overschrijden van de norm en het verbod van officials om met de auto de weg op te gaan, vormen slechts een druppel op een gloeiende plaat, erkent hij.

,,Als we het hebben over kosten, dan is het zo dat duurzame energie duurder is. Maar je moet het op de langere termijn bekijken. Het is hoe dan ook de toekomst. En wat gaat het China kosten als over enkele decennia blijkt dat grote groepen mensen kanker hebben, hartaandoeningen of longziekten?"

Volgt u Energiepodium ook op Twitter: @energiepodium