Zoeken

Niet winning maar transport schaliegas grootste uitdaging in C

Charlie Cao, analist bij Bloomberg: "Niemand weet hoeveel er werkelijk in de grond zit"

De ambitie van China voor de winning van schaliegas is enorm. In 2015 wil de volksrepubliek 6,5 miljard kubieke meter uit de grond halen, en vijf jaar later zelfs 60 tot 100 miljard kubieke meter. Bijna onmogelijk, denkt Charlie Cao, analist bij Bloomberg New Energy Finance en gespecialiseerd in China's markt voor elektriciteit, gas en steenkool. Maar dat de ontwikkeling hard gaat, benadrukt hij wel.

"Als je alleen al kijkt naar het zoeken naar schaliegas, dan is de interesse daarin enorm toegenomen", vertelt hij in zijn kantoor in Financial Street, het hart van hoofdstad Peking waar de grote financiële ondernemingen zitten.

"In de eerste ronde van het ‘bid' om onderzoek te mogen doen naar schaliegas hadden maar twee ondernemingen zich ingeschreven: PetroChina en Sinopec, de twee grootste petrochemische ondernemingen van Azië. Bij de tweede ronde waren er al vijftien ondernemingen. Terwijl, dat is wel belangrijk om eraan toe te voegen, niemand nog weet hoeveel er werkelijk in de grond zit."

Het vertrouwen is groot, de overtuiging dat er veel kan worden gewonnen trekt veel multinationals naar de bergen van vooral de zuidwestelijke provincie Sichuan. Maar ook in andere provincies, zoals het noordwestelijke Xinjiang, zit volgens schattingen veel schaliegas in de grond.

De techniek om veilig te fracken wordt nog als grootste struikelblok gezien. Waar de Verenigde Staten in 2010 al ruim 150 miljard kubieke meter wist te winnen, komt China in 2015 op een schamele 6 miljard uit. Dat komt mede omdat het ongelijke landschap in het Aziatische land de winning veel moeilijker maakt. Maar techniek is niet het grootste probleem, denkt Cao.
““Er is nog steeds een groot gebrek aan pijpleidingen””

"Er wordt nu al veel gebruik gemaakt van wereldwijde service-ondernemingen voor olievelden om in Sichuan te helpen. Een multinational als PetroChem kan het niet alleen. De mondiale topondernemingen zijn hier al aan het werk. Shell heeft bijvoorbeeld een productiedelingscontract met PetroChina getekend om schaliegas te winnen in het Fushun-Yongchuan-blok. Met de sterke technologische ontwikkelingen zullen de huidige problemen spoedig worden opgelost."

Volgens de analist ligt de grootste uitdaging boven de grond: de infrastructuur. "Er is nog steeds een groot gebrek aan pijpleidingen, en de gasstromen moeten daarom door de ontwikkelaars nog worden afgezwakt. Dat is een van de reden waarom de productiehoeveelheid zo laag is in vergelijking met die in de VS - maar dit zal verbeteren in de toekomst."

De overheid werkt hard aan de ontwikkeling van schaliegaswinning, maar de realiteit is wel - benadrukt Cao - dat kolenproductie de komende decennia nog voor het grootste deel van de energie zal zorgen. "Steenkool zal voorlopig nog volop aanwezig blijven in China's energiemix, omdat het nog steeds erg goedkoop is en gemakkelijk te krijgen, maar het productieproces wordt wel steeds schoner. "