Een paar recente en aansprekende innovaties uit de wereld van de energieopwekking op een rijtje
De overheid heeft bedacht dat we niet alleen contracten moeten afsluiten in het kader van de "green deals", maar ook dat we beter gaan innoveren door het afsluiten van nieuwe innovatiecontracten. Zo kunnen we in de top 5 van kenniseconomieën in de wereld terecht komen. Maar dan zullen we wel met elkaar aan de slag moeten, want anderen zijn al druk aan het innoveren. We zetten als voorbeeld een paar aansprekende innovaties op het gebied van energieopwekking op een rijtje.
Het is moeilijk in te schatten wat het potentieel is van deze innovaties, maar op zijn minst zetten ze aan tot nadenken over welke opties we willen gaan benutten in de toekomst.
IJswarmte uit Duitsland
Je huis verwarmen en koelen met een grote bak ijs in de tuin. In plaats van een warmtepomp met omgevingswarmte te gebruiken, gebruik je nu de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs en vice versa. In de zomer koel je door het ijs te laten smelten, in de winter maak je van water ijs. Door de enorme energieafgifte bij de overgang van water naar ijs kun je met een beperkt aantal m3 water/ijs in je tuin, de hele winter je huis verwarmen. Zie http://www.solareis.de/.
Tuinstroom uit Nederland
Je huis van stroom voorzien door middel van de planten in je tuin. Bij de Universiteit van Wageningen begint men steeds beter te begrijpen hoe je met planten stroom kunt opwekken. Het basisprincipe is dat de plant energie uit de zon gebruikt en uiteindelijk via de wortels koolhydraten aan de omgeving afgeeft. Bacteriën zetten deze koolhydraten om en bij dit proces komen er elektronen en protonen vrij die gevangen kunnen worden als elektriciteit. Zie http://www.plantpower.eu/.
Langzame Rivierenstroom uit de VS
Je dorp voorzien van stroom door middel van energieopwekking uit een langzaam stromende rivier. Door het principe van een zwemmende vis te bestuderen is het gelukt om de stroming in een langzaam stromende rivier te benutten om elektriciteit op te wekken. Bovendien schijnt deze technologie geen gevaar voor de vissen zelf in te houden. http://www.vortexhydroenergy.com/. In ons land gaat ingenieursbureau Tauw er mee aan de slag.
Elektriciteit uit restwarmte uit Canada
Stel je hebt ergens warmte van 30 graden en je kunt die laten afkoelen naar 10 graden of minder. In dat geval kun je met de technologie van de heer Marnoch elektriciteit opwekken. Zijn machine gebruikt het idee dat hete lucht uitzet en koude lucht krimpt om de zuigers van een motor aan te drijven. Fantastisch toch? Kunnen we al het koelwater van die Energiecentrales op de Maasvlakte en de Eemshaven eindelijk nuttig gebruiken. Zie http://www.marnochthermalpower.com/.
Ieder dorp zijn eigen mini-Borssele uit de VS
Een dorp verwarmen of van stroom voorzien met een mini-kerncentrale die wordt ingegraven in de tuin van het stadhuis. En die dan 10 jaar lang zonder noodzaak voor verwisselen van brandstofstaven energie levert, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daarna graaf je hem weer op en plaats je een hele nieuwe nucleaire batterij. Griezelig en wellicht onwenselijk, maar het schijnt wel te werken. Zie http://www.hyperionpowergeneration.com/.
Lekker warm thuis door middel van koude fusie uit Italie
De wereld van stroom of warmte voorzien vanuit het wetenschappelijk gezien onbegrepen fenomeen van koude fusie. Een Italiaan claimt een kleine koude fusie reactor te hebben uitgevonden, hoewel hij door velen niet wordt geloofd. Zijn claim is dat je er 150 kW elektriciteit instopt en er 900 kW warmte uit komt. Een COP van 6 (COP-waarde is de output van energie gedeeld door de input van energie). Dat haalt mijn warmtepomp net niet, die komt op zijn best niet verder dan 5. Zie http://www.ecat.com/ voor meer informatie.
Of de techniek nu geloofwaardig is of niet: je kunt de 1 megawatt ECAT plant al bestellen. De levertijd is 3 maanden. In de loop van 2012/2013 komt er een type voor thuisgebruik van 10 kilowatt waarvoor je je nu op de wachtlijst kunt plaatsen. Intrigerend niet?
Nog niet zo lang geleden werd beweerd dat dingen die zwaarder waren dan lucht (lees: vliegtuigen) nooit zouden kunnen vliegen. Sommige van de bovenstaande energieoplossingen zullen uiteindelijk toch niet zo geslaagd blijken, maar sommige zullen wellicht ook commercieel doorbreken. En als ze doorbreken dan zullen wij ze onmiddellijk opnemen in http://www.energietransitiemodel.nl/.
Volg ons op Twitter: @energiepodium