Zoeken

Ook ERH Essent gooit handdoek in de ring voor kerncentrale

Exclusief: Onderdeel Essent zet kort na DELTA plannen in ijskast

#kerncentrale

Kort nadat energiebedrijf DELTA vandaag bekend maakte dat het bedrijf de plannen voor een kerncentrale op de lange baan schuift, zet ERH, een onderdeel van Essent, ook haar plannen voor een nieuwe centrale bij Borssele in de ijskast. ERH was naast DELTA het tweede bedrijf dat plannen had voor een nieuwe tweede kerncentrale bij Borssele. Met de ontwikkelingsstop van ERH zijn alle plannen voor nieuwe kerncentrales in Nederland de komende jaren van de baan.

Woordvoerder Jeroen Brouwers stelt dat Essent "Nu en de komende jaren geen rol zal spelen in de ontwikkeling van een nieuwe kerncentrale. Wij zien op dit moment op basis van de situatie op de financiële markt geen mogelijkheid hiervoor. Er zijn te weinig zekerheden om die investering terug te verdienen."

Brouwers trekt dezelfde conclusies die het Zeeuwse bedrijf Delta eerder vandaag trok: "Onze argumenten zijn in de basis dezelfde als die voor Delta: het economische klimaat voor kerncentrales is op dit moment niet goed genoeg. Gezien de schuldencrisis en de hoge investeringskosten is dit niet het moment."

Brouwers benadrukt dat de overwegingen van Essent/RWE van economische aard zijn en niets te maken hebben met de gebeurtenissen in Fukushima. "Politiek en maatschappelijk draagvlak zijn ook altijd van belang, maar voldoende zicht op rendement is een zeer belangrijke voorwaarde."

Met de beslissing van ERH komt een einde aan het voornemen van het kabinet om deze regeerperiode een vergunning af te geven voor een nieuwe kerncentrale. Brouwers: "Soms word je ingehaald door de actuele situatie. Daar moeten zowel bedrijven als politiek altijd rekening mee houden. Het is de realiteit van de dag. Dat begrijpt de politiek als geen ander."