Zoeken

Overstappen van energieleverancier moet makkelijker

"Overstappen betekent al snel een besparing van rond de 100 tot 150 euro per gezin"

#energieleverancier
Tweede Kamerleden René Leegte (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66) schrijven een maandelijkse dubbelcolumn voor Energiepodium.

Beste René,

Ruim 10 jaar geleden legde minister Wijers (D66) in het eerste paarse kabinet de basis voor de liberalisering van de energiemarkt. Sindsdien kunnen mensen ervoor kiezen om stroom en gas bij een ander bedrijf af te nemen. Iedereen in Nederland gebruikt energie. Maar voor de meeste mensen is het nog steeds een anoniem product dat uit het stopcontact komt. Vaak zitten ze nog steeds bij hetzelfde bedrijf waar ze altijd gezeten hebben. D66 wil dat iedereen makkelijker kan stemmen met zijn voeten.

De laatste jaren is er al veel is verbeterd bij het overstappen. Je zit niet meer vast aan een grote administratieve rompslomp en er worden een stuk minder fouten gemaakt. Voor vervelende telefoontjes zijn stevige boetes uitgedeeld. Mooi! Maar voor zes op de tien mensen is hun eigen gebruik nog onduidelijk, en drie op de vier mensen zeggen desgevraagd het aanbod van leveranciers moeilijk te kunnen vergelijken. Elektriciteit en gas lijken een saai product, maar met een waaier aan contractsoorten zien veel mensen door de bomen het bos niet meer.

Jammer, want overstappen betekent een besparing van rond de 100 tot 150 euro per gezin. En toch doet maar 1 op de 10 mensen dat - vaak mensen die ook al eerder zijn overgestapt. Waarschijnlijk omdat veel mensen eigenlijk geen goed inzicht hebben in hun eigen verbruik, en vergelijkingswebsites niet zelden verschillende uitkomsten geven omdat ze uitgaan van verschillende schattingen van je gebruik. Onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa gaf deze maand zelfs aan dat niet alle deze sites echt onafhankelijk advies geven. Begin dit jaar heeft de NMa samen met de sector werk gemaakt van een richtlijn voor hoe energienota's eruit zien. Websites die prijzen vergelijken voor telefoonabonnementen doen het al een stuk beter. Die geven je de optie om je rekening te laten inlezen. Het zou al een hele verbetering zijn om dat ook voor energieklanten mogelijk te maken, en om vergelijkingssites te verplichten tot volledige onafhankelijkheid van energieleveranciers.

Minister Verhagen maakt naar aanleiding van een motie van CDA en VVD dit jaar werk van het in elkaar schuiven van toezichthouders op verschillende markten, waaronder energie. Maar zou Nederland niet meer baat hebben bij een energiemarkt waar - laten we bescheiden beginnen- 2 op de 10 mensen durven over te stappen, dan bij een kleine efficiëntieslag in het toezicht?

Groet,

Stientje van Veldhoven

René Leegte: De politiek moet niet op de stoel van een bedrijf gaan zitten.

Beste Stientje,

Wat is nu eigenlijk het probleem? Je schrijft dat mensen makkelijker van energiebedrijf moeten kunnen overstappen. Ik ga er van uit dat je weet dat wij een vrije energiemarkt hebben, waar iedereen die dat wil kan overstappen. Meer overstappen kan door mensen te verplichten om over te stappen, maar ik ga ervan uit dat je dat niet wilt. Een andere manier is dat energiebedrijven meer aantrekkelijke aanbiedingen doen. Zou ik dat belangrijk vinden en willen, dan was ik bij een energiebedrijf directeur marketing geworden. Als liberaal politicus heb ik daar geen bemoeienis. De politiek moet vooral niet op de stoel van een bedrijf gaan zitten. Daar zijn alleen maar slechte voorbeelden van.

Ik denk ook dat jouw oproep onrecht doet aan de consument. Die snapt dat een overstap niet - zoals jij zegt - direct een besparing van 100 tot 150 Euro oplevert. Consumenten kijken door de aanbieding van de prijsvechters heen en zien ook het risico van een hogere energierekening van 100 tot 150 euro.

Vandaar mijn vraag, wat is het probleem van het niet overstappen? Waarom is dat een probleem van de politiek? Hoewel olie en gas op korte termijn niet opraken, zien we een toenemende concurrentie op deze energiebronnen. De opkomst van India en China raken de betaalbaarheid van onze energierekening. We moeten dus hard op zoek naar alternatieven. Voor de VVD staan hernieuwbare bronnen daarbij op het zelfde niveau als kernenergie. We kunnen geen alternatieven uitsluiten. In Duitsland doen ze dat wel. Als direct gevolg daarvan zal de energieprijs voor Nederlandse consument ongeveer 2 cent per kilowattuur hoger worden. Dat komt omdat duurzame energie vooral nog erg duur is. Van 2000 tot 2010 is de prijs van duurzame energie in Duitsland van 8,3 cent naar 15,5 cent per kilowattuur opgelopen. Bijna een verdubbeling!

Laten wij ons dan ook richten op het oplossen van echte problemen. Hoe krijgen wij een schone, betrouwbare en bovenal betaalbare energiehuishouding? Effectief toezicht helpt daarbij.

Met vriendelijke groet,

René Leegte

Volg ons op Twitter: @energiepodium

Leegte versus Van Veldhoven

Kamerleden René Leegte (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66) nemen het tegen elkaar op in een dubbelcolumn voor Energiepodium.