Zoeken

Per ongeluk een sauna in mijn kelder

"Ik begrijp steeds beter waarom niet iedereen al een energieneutraal huis wil."

#hardecijfers
John Kerkhoven, het brein achter de site http://www.energietransitiemodel.nl/, wil de energierekening voor zijn nieuwe huis terugbrengen naar 0 euro. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk.


De afgelopen twee jaar heb ik samen met mijn gezin een energiezelfvoorzienende woning gebouwd. Althans, dat is de theorie. Ons nieuwe huis wordt pas volgende maand definitief opgeleverd.

Vooruitlopend op wetgeving van de EU om in 2020 alleen nog maar energieneutrale nieuwbouw te plegen, leek het me een uitdaging om een woning te creëren die nooit meer energie van buiten nodig heeft. Gebruikmakend van www.energietransitiemodel.nl heb ik alle technieken die een bijdrage beloven te leveren in mijn huis laten bouwen. De verwachting is dan ook dat mijn huis te allen tijde meer energie produceert dan haar bewoners vragen.

Maar vorige maand, tijdens de gedeeltelijke ingebruikname van het huis, bleek hoe weerbarstig de praktijk is. Een werknemer van de klimaatinstallateur belde me. Hij had niet genoeg ruimte voor het buffervat voor het warme water en vroeg of die iets verder van de aansluiting op het waternet in de woning mocht worden geplaatst. Verder vond hij het mooi als alle grote koperen waterbuizen in de kelder netjes naast elkaar zouden lopen. Resultaat: een twaalf meter lange dikke leiding in de kelder van het warm water buffervat naar de aansluiting op het waternet van het huis. Gevolg: het duurde in het begin vier minuten om warm water in de keuken te krijgen. Bovendien had ik onbedoeld een ongeïsoleerde, 60 graden hete buis in de kelder.

En dit is nog voordat mijn thermische zonnepanelen op het dak in werking worden gezet. Dat gebeurt pas deze week. Mijn klimaatinstallateur vertelt me dat er dan op zonnige dagen vloeistof tot wel 140 graden Celsius in de kelder kan arriveren van de 12.5 vierkante meter thermische zonnepanelen op het dak. Mijn buffervat van 1000 liter wordt dan wellicht meer dan 90 graden warm.

Ik heb de aannemer gevraagd mijn keldermuren super te isoleren. Dus als die kelder eenmaal warm is, dan blijft die dat ook. Ik denk echt dat ik per ongeluk een sauna heb gecreëerd.

Ik begin dan ook steeds beter te begrijpen waarom niet iedereen al een dergelijk huis wil. Het is namelijk één groot avontuur als je veel verschillende relatief nieuwe technieken toepast in je huis. Je wordt constant geconfronteerd met keuzes waarvoor je eenvoudigweg de kennis niet hebt. Zo kreeg ik deze week de vraag waar ik het dompelpompje wilde hebben voor de condensafvoer van de balansventilatie. Pardon?

Over een paar maanden kijken we of we het huis kunnen loskoppelen van het elektriciteitsnet. Voorlopig laat ik de netaansluiting nog maar netjes zitten. Ik houd u op de hoogte.

Volg ons op Twitter: @energiepodium

John Kerkhoven

In zijn column 'Harde cijfers' schrijft John Kerkhoven, Managing Partner bij Quintel Intelligence, over de harde cijfers en de emotie in het energiedebat. John Kerkhoven is het brein achter de site www.energietransitiemodel.nl, de plaats waarop iedereen zijn eigen scenario kan maken voor het energiebeleid van de toekomst.