Zoeken

Postcoderoos werkt, mits Belastingdienst btw-invulling accepteert

Ernst van der Leij, Voorzitter Coöperatie Morgen Groene Energie, pioniert met energieproject in nieuwe regeling

De opstelling van de Belastingdienst gaat bepalen of de regeling rond de postcoderoos een succes wordt. Dat stelt Ernst van der Leij, voorzitter van energiecoöperatie Morgen Groene Energie. Hij wil dat deelnemers vrijgesteld worden van btw over hun investering. Ook wil hij collectief opgewekte energie kunnen aftrekken van de verbruikte energie, zodat minder btw verschuldigd is. "Als onze invulling van de regeling voldoet aan de wettelijke kaders, is er voor de energiecoöperaties in Nederland geen belemmering meer om projecten te starten. Er zullen dan miljoenen euro's in zonneparken geïnvesteerd worden."

Kritiek in de Kamer
Het kabinet voerde de postcoderoosregeling begin dit jaar in om investeringen van particulieren in duurzame energie in hun buurt aan te moedigen. Wie in coöperatief verband investeert in zonnepanelen op een gezamenlijk dak, bijvoorbeeld dat van een school, krijgt korting op de Energiebelasting die de Belastingdienst heft over geconsumeerde energie. Dat moet de investering rendabel maken. Voorwaarde is wel dat de investeerder in hetzelfde viercijferige postcodegebied woont als waarin de installatie ligt. De regeling moet het mogelijk maken in zonne-energie te investeren als het eigen dak daar niet geschikt voor is. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 1 miljoen mensen gebruik moeten maken van duurzame, decentraal opgewekte energie.

Inmiddels is er groeiende kritiek op de regeling, onder meer vanuit de Tweede Kamer. PvdA'er Jan Vos noemde de postcoderoos in een debat met minister Kamp van Economische Zaken "complex en nodeloos ontmoedigend". CDA-Kamerlid Agnes Mulder pleitte ervoor de regeling af te schaffen en de stimulering te regelen via de SDE+-regeling. Minister Kamp toonde zich in het Kamerdebat niettemin positief over de postcoderoos, die zich volgens hem nog moet bewijzen. Van der Leij verwacht dat Kamp de regeling met een aantal kleine wijzingen wil continueren.


““Voordat een coöperatie een aanvraag bij de Belastingdienst kan doen, moet het zonnepark al aangelegd zijn”’”

"Regeling werkt"
Op dit moment zijn de leden van Morgen Groene Energie de enigen in Nederland die gebruik maken van de postcoderoosregeling. De Belastingdienst geeft hen per opgewekt kilowattuur 7,5 eurocent korting op de energiebelasting. In de basis is voorzitter Van der Leij tevreden met de postcoderoos. De coöperatie legde 228 zonnepanelen op het dak van een buurtcentrum in Eindhoven, met geld van bewoners uit de wijk. "De regeling is complex, maar hij werkt wel. Als de Belastingdienst het tenminste eens is met onze insteek voor de BTW. Zolang dat nog niet bevestigd is wachten wij en ook andere energiecoöperaties met investeren in andere projecten."

Pionier
Over de voorwaarden waaraan een energieproject moet voldoen om voor de regeling in aanmerking te komen, bestaat veel onduidelijkheid. Van der Leij: "Voordat een coöperatie een aanvraag bij de Belastingdienst kan doen, moet het zonnepark al aangelegd zijn. Het is dan nog niet zeker of de aanvraag wordt toegewezen, terwijl de investering wel al gedaan is. Energiecoöperaties zijn vrijwilligersorganisaties die zulke financiële risico's niet kunnen nemen."

Morgen Groene Energie sprak daarom met de gemeente Eindhoven af, dat die de zonne-installatie van de coöperatie zou overkopen, indien de Belastingdienst "roet in het eten zou gooien". Daardoor werd het financiële risico grotendeels ondervangen en kon de coöperatie haar business model ‘testen'. Voor de ‘pionierende rol' die Ernst van der Leij daarbij speelde, kreeg hij onlangs de HIER Klimaatpenning uitgereikt uit handen van prinses Laurentien (foto).