Hans Overdiep, Manager Energietransitie GasTerra, wil energieverspilling tegengaan
Recent las ik een artikel waarin RWE stelt dat het oude kachels als accu's wil gebruiken voor groene stroom. Op deze wijze zou het bedrijf mogelijk miljarden euro's kunnen besparen. Even een stukje uit het artikel: "Veel energiebedrijven hebben moeite met het opslaan van bijvoorbeeld windenergie omdat de opbrengst variabel is. Ook moeten windmolens vaak stoppen met draaien omdat er niet genoeg opslagruimte is. Naar verluidt is er vorig jaar in Duitsland zo 407 GWh elektriciteit verspild. RWE denkt oude elektrische kachels bij consumenten thuis te kunnen gebruiken om groene stroom uit windenergie op te slaan."
Op zich is het begrijpelijk om op deze wijze overschotten elektriciteit in warmte om te zetten, maar ik denk dat het beter kan. Als opslag van energie in woningen moet plaatsvinden, kies dan niet voor elektrische kachels maar voor elektrische boilers. En ik zal uitleggen waarom.
In de eerste plaats is het gebruik van oude elektrische kachels met zogenaamde weerstandsverwarming niet meer van deze tijd. Elektriciteit inzetten voor verwarming van woningen kan met een fors hoger rendement via warmtepompen. Ruwweg doe je het dan met een factor 3 à 4 beter dan met weerstandsverwarming. Daarnaast lijkt het mij niet gewenst om een woning in temperatuur te verhogen als de bewoners hier niet zelf om vragen. Stel dat het in het voorjaar met wat zon op de woning binnen 21 graden is, dan wil je toch niet dat iemand graag wat elektriciteit kwijt wil en dan de kamertemperatuur laat verhogen tot 23 graden.
Nee, het lijkt mij veel logischer om die overschotten elektriciteit in boilers te stoppen die dan net zo zijn aangesloten als zonneboilers. Het koude water loopt dan eerst door de boiler en wordt hier opgewarmd en kan, indien nodig, door de HR-combiketel worden naverwarmd. Warm water wordt door een huishouden iedere dag gebruikt en verwarming niet. Bovendien is het rendement van een warmtepomp voor warm water aanzienlijk lager dan voor verwarming.
Kies dus voor elektrische boilers om overschotten duurzaam opgewekte elektriciteit op te slaan indien die opslag bij huishoudens moet plaatsvinden. En hoe zit dat dan met die 407 GWh die per jaar volgens het artikel niet kon worden opgeslagen. Kan dat met die elektrische boilers? Dat lijkt mij wel, als je boilers gebruikt van 100 liter, en die boilers worden iedere dag volledig gebruikt, dan heb je bij ruim 150.000 boilers al een jaarlijkse opslagcapaciteit van 407 GWh. Natuurlijk is er sprake van pieken van wind- en zonne-energie en dus zal je een grotere opslagcapaciteit nodig hebben. Maar Duitsland heeft miljoenen woningen waar je zo'n boiler kan plaatsen.
Bij de Energy Academy in Groningen gaan we bij het Energie Transitie Centrum (EnTranCe) binnenkort starten met onderzoek naar de opslagcapaciteit van elektriciteit (via warmte) in elektrische boilers, ik ben benieuwd.
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium