Fabrikant Tocardo doet goede zaken in Nepal en Japan, maar mist thuismarkt
"Stromingsturbines
in rivieren kunnen nu al uit bij een kostprijs van tien eurocent per
kilowattuur. Maar we hebben wél een thuismarkt nodig voor dit exportproduct",
stelt Hans van Breugel, directeur Tocardo International, fabrikant van
getijden- en rivierturbines.
Tocardo International, een spin-off van Teamwork Technology (beiden uit Noord-Holland),
is al vijf jaar bezig met de ontwikkeling en toepassing van turbines die
energie uit stroming halen. Dat kan niet alleen in rivieren maar ook op zee en
in de buurt van dammen, dijken en engten (als het Marsdiep). Volgens Hans van
Breugel hebben schoepen onder water drie voordelen ten opzichte van
windturbines.
"Stromingsturbines zie je niet", zegt hij. "Ook zijn de opbrengsten van stroming goed voorspelbaar. Dat maakt deze technologie interessant voor energiebedrijven. Tenslotte is de energiedichtheid van water 800 keer hoger dan lucht, waardoor we met veel kleinere bladen toe kunnen."
“"Stromingsturbines zie je niet"”
Kostprijs
De kostprijs van stromingsenergie ligt tegenwoordig op hetzelfde niveau als windenergie tien jaar geleden. Verwacht wordt dat deze technologie in bruggen, dammen en engten binnen vier à vijf jaar commercieel aantrekkelijk is. Na 2020 zullen ook stromingsturbines van enkele megawatt in zee uit kunnen. Niet zonder reden hebben multinationals als Siemens en Kawasaki dan ook onderzoek- en ontwikkelingsprogramma's voor deze technologie op zee lopen.
Tocardo volgt de omgekeerde weg: eerst kleinere systemen, dan opschalen. Het is het eerste bedrijf ter wereld dat 100 en 200 kilowatt stromingsturbines verkoopt. Om de kostprijs te drukken, kennen de schoepen geen variabele bladverstelling (zoals bij windturbines). "Daarvoor moet je extra regelingen inbouwen. En juist het onderhoud, denk aan duikers en schepen, zorgt voor een hogere kostprijs. Recent hebben we een 100 kilowatt turbine aan Nepal geleverd, terwijl we daar dit jaar drie nieuwe gaan leveren", zegt de directeur.
“Verwacht wordt dat deze technologie in bruggen, dammen en engten binnen vier à vijf jaar commercieel aantrekkelijk is”
Thuismarkt
Afgezien van een proefopstelling van een kleine 100 kW turbine in de Afsluitdijk, een uitbreiding met drie turbines en een pilot met vijf 200 kW turbines dat volgend jaar in de Oosterschelde gepland staat, is Tocardo nauwelijks in Nederland actief. Van Breugel verduidelijkt: "Dat is nu mijn zorg: Nederland is sterk in innovatie maar laat bij de implementatie ervan grote steken vallen. Waar landen als Groot-Brittannië en Canada deze technologie met 35 en 45 eurocent per kilowattuur ondersteunen, krijg je met negen cent in Nederland natuurlijk nooit klanten."
Volgens de directeur is dat een gemiste kans. "In het buitenland, met name Japan, wil men weten hoe de turbines hier draaien. Een thuismarkt is dus essentieel. Op de korte termijn ligt in Nederland 100 megawatt potentieel. De investeringen in stromingsenergie zijn te vergelijken met offshore wind. Deze technologie levert echter veel meer werkgelegenheid op, plus een grote exportmarkt. Hopelijk kan dat potentieel via het SER Energieakkoord goed worden benut."