Interview Pier Vellinga, Voorzitter Bestuur Urgenda
Vanochtend heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld dat de Nederlandse staat de CO2-uitstoot moet terugbrengen met 25 procent per 2020. Dat is meer dan de 17 procent reductie waar Nederland nu op koerst. Klimaatvereniging Urgenda spande deze zaak, de eerste in zijn soort, aan. Het oordeel van de rechter kunt u hier terugkijken en het volledige vonnis hier teruglezen. Pier Vellinga, Voorzitter van het bestuur van Urgenda, reageert: "Dit is technisch en financieel geen onmogelijke opgave voor de staat."Bent u verrast door dit vonnis?
"Ik ben positief verrast, absoluut. De rechter was kraakhelder. Vooraf zeiden de meeste juristen: ‘Kan dit eigenlijk wel, procederen tegen de staat over zo'n mondiaal vraagstuk?'. Het vonnis is nu dat dit inderdaad kan. Nederland heeft zich aan veel verdragen vastgelegd over klimaatverandering. Ook het billijkheidsprincipe, namelijk dat ieder land iets moet doen tegen klimaatverandering, en geïndustrialiseerde landen iets meer, heeft een rol gespeeld. Nederland heeft zich verbonden aan de doelstelling om de temperatuur op aarde minder dan 2 graden te laten stijgen in het jaar 2100. De wetenschappelijke consensus is dat een land als Nederland daarvoor per 2020 tussen de 25 en 40 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. De rechter heeft aangegeven dat de staat op het absolute minimum van 25 procent moet gaan zitten."
Wat betekent dit voor het Nederlandse Energieakkoord?
"Je moet het versterken. Dat kan best. Er liggen mogelijkheden genoeg, bijvoorbeeld bij wind op zee. We hebben nog vijf jaar. Dat heeft de rechter ook gezegd in zijn vonnis: het is zowel technisch als financieel geen onmogelijke opgave voor de staat om aan deze opgave te voldoen."
““Het is inconsistent om internationaal mee te doen met de 2 gradendoelstelling en daar thuis niet genoeg aan bij te dragen””
Is er al meer bekend
over de reactie van de staat?
"Niet bij mij. Ik weet niet of de staat in beroep gaat. Ik vond eerlijk
gezegd dat je aan het pleidooi van de landsadvocaat kon merken dat hun zaak
niet sterk was. Het is inconsistent om internationaal mee te doen met de 2-gradendoelstelling
en daar thuis niet genoeg aan bij te dragen."
Wat betekent dit voor andere klimaatzaken
die spelen in Europa?
"Bij deze rechtszaak zaten tal van internationale media, van The Guardian tot
Al Jazeera. Ik denk zeker dat dit gevolg gaat krijgen. Het heeft ons twee jaar
voorbereiding gekost, onder leiding van onze directeur Marjan Minnesma. We
hebben nu een uitspraak van de Paus en de rechtbank. Hier kunnen onze politieke
leiders, premier Rutte en de fractievoorzitters, niet meer omheen."