Zoeken

Van Gansewinkel energie uit afval groeit

Nieuwe markt voor betere omgang grondstoffen

#grondstofschaarste
De afvalbranche maakt een opmerkelijke verandering door. De sector slaagt er steeds beter in om afval als grondstof te gebruiken voor nieuwe producten. "Wat voorheen afval was, is waardevol geworden", vertelt Hendrik van de Vijver van Van Gansewinkel. "Vijf jaar geleden kreeg je geld om hout af te nemen, nu betaal je ervoor. Er is een markt ontstaan, die voortkomt uit het besef dat we veel beter met onze grondstoffen kunnen omgaan."

De mondiale grondstoffenschaarste vormt de businesscase voor Van Gansewinkel, vertelt Van de Vijver. "We willen zoveel mogelijk afval een tweede leven geven als grondstof. En als dat niet meer mogelijk is, zetten we het om in energie. Dat doen we steeds efficiƫnter. De afvalindustrie produceert nu zo'n 1,5 procent van de Nederlandse warmte. Dat kan naar 6 procent. We werken hard om het rendement van onze installaties te verbeteren, door bijvoorbeeld op receptuur te stoken."

Belangrijker nog is dat Van Gansewinkel de achterkant van de productie gaat organiseren. "We produceren bijvoorbeeld stoom in de Botlek. Daar zijn veel bedrijven die stoom kunnen gebruiken voor hun productieproces. Zo vind je elkaar. Ook in het stadsverwarmingsnet in Rotterdam kunnen we de warmte een goede bestemming geven."

Het juiste afval vinden

In het verbeteren van het productieproces ligt volgens Van de Vijver de toekomst van de afvalbranche. "Het is een heel andere tak van sport dan traditionele afvalverwerking, met meer toegevoegde waarde. Van Gansewinkel werkt steeds vaker samen met klanten om hun productieproces te verbeteren. Ze willen virgin-materialen in hun productieproces vervangen door grondstoffen die door onze handen zijn gegaan."

Op die manier wordt de afvalbranche steeds meer vraaggestuurd. Van de Vijver: "Het is niet langer zo dat wij uitgaan van het afval dat bedrijven hebben. We draaien het steeds meer om. Wij sporen bedrijven met de juiste reststoffen actief op. Voor de nieuwe Senseo hebben we bijvoorbeeld gerecycled plastic aan Philips geleverd. Naar dat plastic hebben we voor Philips gezocht bij onze klanten. Onze nieuwe taak is: het vinden van het juiste afval."

Volg ons op Twitter: @energiepodium