Zoeken

Voorop staat dat het biertje gewoon lekker moet zijn

Jan-Paul Rutten, bierbrouwerij Gulpener, genomineerd voor HIER Klimaatpenning

Jaarlijks reikt de stichting HIER zilveren klimaatpenningen uit aan personen of organisaties die zich sterk maken voor verduurzaming. Energiepodium sprak met enkele van de genomineerden. Deze keer is dat Jan-Paul Rutten, directeur van bierbrouwer Gulpener.

Rutten is opgeleid als chirurg, maar koos begin dit jaar voor een carrière bij het familiebedrijf. Het duurzaam en verantwoord ondernemen dateert al van een generatie daarvoor. Rutten: "We zijn een kleinere speler, een zelfstandig familiebedrijf, midden in een dorp in Zuid-Limburg. Mijn vader was een groot natuurliefhebber. Medio jaren 90 kreeg hij de overtuiging dat wij duurzaam moesten gaan ondernemen als bedrijf. Hij wilde meer verantwoordelijkheid nemen voor onze omgeving en toekomstige generaties. Uiteindelijk kozen we er als familie voor om die koers in te zetten, ook al was het in die tijd geheel onduidelijk wat dat ons zou brengen."

Gulpener hanteert het begrip duurzaamheid in brede zin, zowel technisch als maatschappelijk. "Technische duurzaamheid gaat over energie, niet te veel energie gebruiken, afvalstromen goed regelen, CO2 compenseren. Gewoon goed voor het milieu te zorgen, zal ik maar zeggen. De andere vorm noemen we de maatschappelijke duurzaamheid. Die is een stuk minder makkelijk te meten, maar staat bij ons op minstens hetzelfde niveau. Daarmee proberen we zoveel mogelijk toegevoegde waarde te creëren voor de mensen met wie we werken en onze partners in onze omgeving. Bijvoorbeeld doordat wij al onze grondstoffen uit onze omgeving halen. We werken met veertig boeren die alle gerst, rogge, tarwe en spelt die we gebruiken hier in de regio voor ons produceren. In Reijmerstok, een dorpje op zo'n 3 kilometer afstand van de brouwerij, staan de enige professionele hoptuinen van Nederland, waar de hop exclusief voor ons verbouwd wordt. Wij willen graag dat onze regio profijt heeft van onze activiteiten, ook al zijn die grondstoffen op de wereldmarkt wellicht een stuk goedkoper en efficiënter te verkrijgen."

““Wij accepteren dat wij wat minder marge overhouden””

Een duurzaam geproduceerd biertje, leeft dat bij de consument?
"Wisselend. Wij vinden in eerste instantie dat het biertje gewoon lekker moet zijn, laten we dat voorop stellen. Het is onze uitdaging om dat op een duurzame manier te doen. Of de consument het per se daarvoor kiest, vinden wij minder belangrijk. We hebben wel gemerkt in de loop der jaren dat er meer en meer aandacht komt voor het duurzame en dat mensen daarom wel eerder geïnteresseerd zijn in ons verhaal. Of dat direct tot verkoop lijkt, puur omdat het duurzaam is, weet ik niet. Wel zijn er van onze 16 soorten bier 3 biologisch. Die worden natuurlijk wel echt gekozen om het biologische stempel, daar zit denk ik wel een bewuste keuze achter. Maar de gewone consument zal er in de schappen wat minder snel naar kijken."


Is het lastig om, als je alles duurzaam doet, ook op prijs te kunnen blijven concurreren?
"Het is wel duurder. Maar als je naar de prijzen in de schappen kijkt, zijn wij zeker niet de duurste. Wij accepteren dat wij wat minder marge overhouden. Ons bier moet wel toegankelijk blijven voor de consument."

Jullie gebruiken alleen duurzame energie. Hoe gaat dat in zijn werk?
"Met onze zonnepanelen laden we bijvoorbeeld de heftrucks op waarmee in de magazijnen en dergelijke werken. Onze grootste bulk energie is gas en elektra, die we nodig hebben om het bedrijfsproces in gang te zetten en te houden. Dat kopen we groen in."

Zit u al dat de andere, grotere brouwers meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid, wellicht geïnspireerd door jullie?

"De biermarkt is in vergelijking met andere sectoren sterk ontwikkeld op duurzaamheid. Wij waren absoluut de eersten en lopen nog steeds voorop, maar de andere brouwers zijn er zeker mee bezig. Gelukkig maar, uiteindelijk moeten alle bedrijven die stap maken."

Vindt u dat er in Nederland voldoende mogelijkheden zijn voor een bedrijf als het uwe om een duurzame koers te varen of loopt u vaak tegen blokkades aan?
"Ik denk dat die mogelijkheden er wel zijn. Als je een van de eersten bent die bepaalde dingen probeert, dan loop je tegen allerlei dingen aan die nieuw zijn en dus moeilijk gaan. Maar ik heb het niet idee dat er vanuit Nederland heel hard tegengewerkt wordt. Wel vind ik dat de overheid een stuk harder aan zouden kunnen trekken. Je ziet hoe hard het in Duitsland gaat. We zouden bijvoorbeeld wind- en zonne-energie in Nederland veel harder kunnen stimuleren. Ik vind dat onze overheid daar veel te weinig aandacht aan besteedt."