Vier studenten Werktuigbouwkunde van de Haagse Hogeschool ontwikkelen in het kader van de GasTerra Transitie Jaarprijs een milieuvriendelijke wijze van hergebruik voor de resten van tomatenplanten. Zijn onze daken straks gemaakt van tomatenplanten? Student Perry van Adrichem vertelt.
Wat is jullie idee?
"Jaarlijks wordt 70.000 ton aan resten van tomatenplanten door kwekerijen weggegooid. De kwekerijen zouden er energie mee op kunnen wekken, maar dat lijkt toch niet zo groen te zijn als gezegd. Wij willen daarom van het restafval van tomatenkwekerijen een biocomposiet maken."
Wat is een biocomposiet?
"Een biocomposiet is een combinatie tussen een vezel en een hars. Een goed voorbeeld ter vergelijking is gewapend beton. Beton (de hars) wordt versterkt door het ijzer (de vezel) dat erdoorheen loopt. In ons idee gebruiken we de vezel van de tomatenplant om een kunststof te versterken. Dat is met de tomatenplant nog niet eerder gedaan. Wel bestaan er al milieuvriendelijke hennepvezels en vlasvezels en minder milieuvriendelijke glasvezels en koolstofvezels. Wij kunnen energiewinst bieden met onze nieuwe vezel: de tomatenplantvezel."
Waar zit die energiewinst in?
"Het afval dat ontstaat bij het kweken van tomaten kan hergebruikt worden, in plaats van dat het weggegooid wordt. Zo ontstaat aan hoogwaardig product, zonder dat daarvoor extra landbouwgrond nodig is, die in Nederland kostbaar is. Grondschaarste is nog altijd een probleem. En bij de productie van de tomatenplantvezel uit tomatenplanten komt ook weinig afval vrij. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiewinst."
Waarvoor zou de tomatenplantvezel gebruikt kunnen worden?
"Wij zijn op dit moment de sterkte van het materiaal aan het berekenen. De voorlopige resultaten zien er veelbelovend uit. We verwachten met het materiaal onder meer motorkappen en bumpers voor auto's, paaltjes langs de weg en dakafdekkingen te kunnen maken. De vezel biedt dus ook een energiezuinig alternatief voor aluminium en staal. In het proces zijn in beperkte mate de sterkte en de vorm van het materiaal ook te beïnvloeden."
Wat hopen jullie in de toekomst nog te bereiken?
"We zouden een machine willen ontwikkelen waarmee mensen met afval van tomatenplanten de tomatenplantvezel zelf kunnen produceren. De machine zou de plantenresten omzetten in pellets, die de eigenaar dan als halffabrikaat verwerkt tot een bouwmateriaal, of kan doorverkopen. We willen ook uitzoeken of het afval van andere planten, zoals dat van de paprikaplant en de komkommerplant, ook geschikt is."
Perry van Adrichem, Tim van Paassen, Ricardo Struik en Arno Droogers nemen deel aan de GasTerra Transitie Jaarprijs 2013. De uitrijking van die prijs vindt plaats op 11 juni 2013.
Volg Energiepodium ook op Twitter: @energiepodium