Zoeken

Zonne-energie sleutel ontwikkeling Surinaamse binnenland

Hendrik Comvalius van stichting d'ONS: "Kleinschalige energieopwekking is model van de toekomst"

Suriname moet zich op zonne-energie richten. Die schone bron kan de sleutel tot de ontwikkeling van het binnenland vormen en de energievoorziening in het hele land stabieler maken. Dat stelt directeur Hendrik Comvalius van de stichting d'ONS, die aan de duurzame ontwikkeling van Suriname wil bijdragen.

"Op zich heeft Suriname veel moderne energiebronnen. Daarin verschilt het van ontwikkelingslanden in bijvoorbeeld Afrika", weet Comvalius. Een grote stuwdam in de Suriname-rivier levert sinds de jaren '60 veel hydro-energie. De nationale olie- en gasmaatschappij Staatsolie wint 16.000 vaten ruwe olie per dag, die deels gebruikt worden in een elektriciteitscentrale. Stroom in het land is relatief goedkoop.

Hindernis voor ontwikkeling

"Maar grote delen van het binnenland zijn niet aangesloten op het stroomnet. Mensen daar behelpen zich nog met petroleumlampen", zegt Comvalius. Het ontbreken van een moderne energievoorziening staat de ontwikkeling van dat binnenland in de weg. Bedrijvigheid komt niet van de grond. "Ook het onderwijs is daar slecht. Weinig leerkrachten, die in Paramaribo opgeleid worden, willen in die gebieden werken."

Aan de kust is de stroomvoorziening niet betrouwbaar. Inwoners van de hoofstad Paramaribo zitten geregeld enige tijd zonder stroom. "De elektriciteitsproductie bij de stuwdam in het Brokopondo Meer kampt in de droge periode met lage waterstanden." Ook is de infrastructuur slecht, licht Comvalius toe. Ook omdat de vraag naar energie blijft groeien, moet Suriname op zoek naar alternatieven.

Aansluiten bij mentaliteit

Zonne-energie is volgens d'ONS het antwoord. Het is een schone en voor Suriname onuitputtelijke bron. Het land heeft het hele jaar door veel zonne-uren. "Zonne-energie kan een continue aanvulling zijn op de elektriciteit uit de stuwdam en zo de energievoorziening aan de kust stabieler maken. Bovendien kan het goed op kleine schaal opgewekt en gebruikt worden, zonder dat eerst een duur net aangelegd wordt. Dat maakt zonne-energie interessant voor het binnenland", analyseert Comvalius.

"Decentrale, kleinschalige opwekking is hét model van de toekomst voor Suriname", meent hij. "Dat sluit het beste aan bij de Surinaamse mentaliteit. Surinamers zoeken altijd eerst in de eigen kring de oplossing voor problemen. Pas als er dicht bij huis geen uitweg is, wenden zij zich tot de overheid. Daarnaast heeft het land simpelweg niet de middelen voor grootschalige projecten, zoals nieuwe stuwdammen. Daar heeft het buitenlandse partners bij nodig. Die hebben tot nu toe geen belangstelling."

Onderwijs op afstand

Om het potentieel van kleinschalige zonne-energie te onderzoeken, heeft d'ONS een proef opgezet in het dorpje Klein Koffiekamp, dat in het binnenlandse district Brokopondo ligt. Daar zijn op het dak van een gebouw zonnepanelen geïnstalleerd, die stroom opwekken voor computers en internetverbindingen. Alle overblijvende stroom gaat naar de omliggende huizen. Het project gaat op korte termijn van start.

"Wij willen in Klein Koffiekamp onderwijs op afstand mogelijk maken. Met een internetverbinding kan je dan alsnog de onderwijzers uit Paramaribo naar het binnenland brengen." In eerste instantie moeten zo'n honderd kinderen uit het dorp in het zonnecentrum les krijgen. Maar Comvalius hoopt dat op termijn ook kinderen uit omliggende dorpen via het centrum les krijgen.

Regionale ontwikkeling

"Uiteindelijk help je via dergelijke kleinschalige zonne-energieprojecten en ICT hele gebieden ontsluiten. Ook de volwassenen in en rondom het dorpje kunnen in het gebouw toegang tot het internet krijgen. Zij kunnen later daar lessen volgen, bijvoorbeeld in de nieuwste teelttechnieken voor landbouw. Zo bevorder je de regionale ontwikkeling."

Als het project een succes blijkt, dan is het niet meteen elders te kopiëren. Daarvoor zijn de opstartkosten te hoog, erkent Comvalius. Voor Klein Koffiekamp haalde zijn stichting de benodigde 28.000 euro op via een fundraisinggala in Nederland. "Ik hoop dat bedrijven zoals Staatsolie straks uit sociale overwegingen zulke kleinschalige projecten op weg willen helpen."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium