Zoeken

Het klimaatakkoord van Parijs zal flexibel en bottom-up worden opgezet

Jos Cozijnsen vanuit Lima: "Hoe het klimaatakkoord van 2015 juridisch bindend wordt"

Op de klimaattop van de Verenigde Naties in Lima, waar ik nu ben, worden de contouren van een nieuw akkoord zichtbaar. Deze top doet het voorwerk van die van 2015 in Parijs. Die moet uitmonden in juridisch bindende afspraken.

In het verleden is dit niet gelukt. Het Kyoto-protocol uit 1997 was juridisch bindend, maar had geen sancties op overtredingen. Die aanpak heeft niet gewerkt. Canada stapte eruit, de VS deed nooit mee. Er was te weinig flexibiliteit om de geopolitieke veranderingen sinds de jaren negentig mee te nemen.

Het akkoord van Parijs zal daarom flexibel en bottom-up worden opgezet. Mijn inschatting is dat landen zelf zullen bepalen op welke manier de afspraken voor hen bindend zijn. Dit is een enorme stap vooruit. Ik ben ervan overtuigd dat dit het verschil gaat maken. Hiermee kunnen we genoeg doen om aan het einde van deze eeuw onder de 2 graden temperatuurstijging te blijven.

““Het Amerikaanse congres zal een verdrag dat de regering over klimaat tekent niet ratificeren. Dus kan het beter andersom””

Landen als China, India en de VS zullen hun eigen wetgeving en bindende plannen ‘inschrijven' in de overeenkomst. Het Amerikaanse congres zal een verdrag dat de regering over klimaat tekent niet ratificeren. Dus kan het beter andersom: verwerk in de VS geldende wetten in het klimaatakkoord. Net als de EU dat zal doen met haar verplichte CO2-markt en de bindende reducties buiten die markt.

Landen als China, India, Saoedi-Arabië, Brazilië en Bolivia op de Klimaattop doen hier in Peru verwoede pogingen om dit te voorkomen. Ze willen de verschillen tussen industrielanden en ontwikkelingslanden overeind houden: een flexibele ‘bottom-up' benadering voor hen, maar ‘top-down' voor het Westen. Mijns inziens is dit niet meer af te dwingen. Het is de afgelopen jaren niet gelukt de indeling uit het Klimaatverdrag (1992) te veranderen. Daarom is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Jos Cozijnsen is zelfstandig adviseur emissierechten. Meer informatie over hem vindt u op www.emissierechten.nl. Op Twitter is hij actief onder @timbales.

Jos Cozijnsen

Jos Cozijnsen is Carbon Specialist bij de Climate Neutral Group. Op Twitter is hij actief onder @timbales