Zoeken

Chinese energie NGO s balanceren op dun koord

Li Yang, Communicatiedirecteur National Resources Defense Council: NGO's worden steeds beter betrokken, maar alleen naar oplossingen wordt geluisterd

Non-Gouvernementele Organisaties in China slaan niet met de vuist op tafel, uiten niet louter kritiek, maar dragen vooral oplossingen aan. Alleen zo kun je iets bereiken, weet Li Yang, die een jarenlange ervaring heeft met zowel nationale als internationale NGO's in het land.

De Chinese werkte voor het Wereld Natuur Fonds en is nu Communicatiedirecteur bij het NRDC (Natural Resources Defense Council). Een van de organisaties waarmee het NRDC optrekt, is de Chinese NGO Friends of Nature.

Een milieu-organisatie die in de loop der jaren heeft leren balanceren op een dun koord, want in China is nooit helemaal duidelijk wanneer je met je initiatieven en projecten een grens overgaat. Probleem is dat het voor - vooral kleine - NGO's heel moeilijk is zich te registreren als legaal rechtspersoon. Er zijn veel zichtbare en onzichtbare barrières.

"Deze NGO is bovendien de eerste op milieugebied in de historie van het land", vertelt Li Yang. "De overheid had er destijds helemaal geen ervaring mee, het was iets nieuws. Friends of Nature (opgericht door de bekende geleerde Liang Congjie) begon als een kleine NGO met vrijwilligers die geen deskundigen waren maar vooral natuurliefhebbers."

Inmiddels is Friends of Nature, dat onder andere adviseert op het gebied van duurzame energie, uitgegroeid tot een gewaardeerde, professionele organisatie. Het belang van dergelijke NGO's is terug te zien in provincies als Jiangsu, Zhejiang, Guangdong en in een stad als Shanghai.

"Allemaal aan de oostkust, waar de mensen het meest rijk zijn, maar ook waar de meeste vervuiling is. Iedereen beseft hier dat er moet worden geïnvesteerd in energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen."

Dat geldt ook voor de lokale overheden, die niet meer alleen worden afgerekend op economische groei, maar ook op hun ‘groene beleid'. De nationale NGO's spelen daar vaak een belangrijke rol in. "Ze worden steeds meer bij overheidsprojecten betrokken en daarvoor betaald, omdat ze kennis hebben en steeds serieuzer worden genomen. Daarbij wijzen ze niet louter met een beschuldigende vinger. Chinese NGO's komen altijd ook met een oplossing. Alleen zo krijg je hier iets voor elkaar."

Het meest lastige punt: geld. Tot enkele jaren geleden werden veel Chinese NGO's financieel ondersteund door de internationale gemeenschap, maar daar heeft de overheid inmiddels resoluut een streep doorheen gehaald. Voordeel is wel dat het Chinese NGO's aanmoedigt inkomsten in eigen land te genereren, stelt Li Yang.

"En dat is op zich gezond. China beseft dat zaken als duurzame energie echt belangrijk zijn. Milieu-investeringen uit binnenlandse bronnen moeten alleen wel beter worden benut. ‘Groene investeerders' moeten matchen met de goede projecten die financiering nodig hebben."

Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium