Duitse start-up over markt voor gebouwgeïntegreerde organische zonnecellen
Complete betonnen gevels, jalouzieen, maar ook glazen autodaken die stroom opwekken. Met de organische zonnecellen van het Duitse bedrijf Heliatek kan het allemaal. De onderneming in Dresden verwerkt de zonnecellen in een flinterdunne folie. Met deze ‘HeliaFilm' haalt het start-up bedrijf inmiddels een rendement van 12%, bijna evenveel als dat van klassieke zonnecellen. Manager business development Aron Guttowski licht toe dat de folie toepasbaar is op grote oppervlakken, voor de opwek van stroom niet perse direct zonlicht behoeft en goed te combineren valt met het ontwerp van gebouwen of voorwerpen.
Kunt u de HeliaFilm-technologie beschrijven?
Guttowksi: "Voor de productie van de film gebruiken we koolwaterstofmoleculen. Veelal worden die oligomeren of small-molecules gewonnen uit aardolie. Ze worden als halfgeleiders onder vacuüm verdampt en in laagjes van enkele nanometers afgescheiden op flexibele, meterslange dunne polyesterfolie die daarna weer in een rol wordt gedraaid. Ons team werkt constant aan de verbetering van het rendement. We zitten nu op 12%."
Meer bedrijven produceren zonnecelfolie. Wat maakt HeliaFilm bijzonder?
"Heliatek-oprichter Martin Pfeiffer ontwikkelde de technologie in samenwerking met de Universiteit van Ulm en de Technische Universiteit Dresden. Door het vacuümproces zónder oplosmiddelen hebben we een goede procescontrole. We gebruiken bovendien goedkope ongevaarlijke kunststoffen en hebben bij de productie geen hoge temperaturen nodig. En de film heeft ook een lange levensduur van twintig tot vijfentwintig jaar."
Welke toepassingen zijn het interessantst voor uw zonnecelfolie?
"Onze folie is zeer geschikt voor op gevels, aangezien bewolking en buitentemperaturen niets afdoen aan het rendement. Doordat de folie licht en buigzaam is, kan deze zonder speciaal ophangsysteem op de wand worden geplakt of gelamineerd. Bovendien is de folie in verschillende kleuren en transparanties leverbaar. Ons product kan dus volledig worden afgestemd op het design van het oppervlak waarop het wordt bevestigd. Hoeveel stroom een wand met onze folie opwekt, kunnen we met simulatiesoftware uitrekenen."
Waar wordt uw zonnecelfolie al toegepast?
"Een mooi voorbeeld van waar onze gebouwgeïntegreerde organische zonnecellen al worden toegepast, zijn de gevels van bedrijfsgebouwen van chemiebedrijf Reckli in Herne in Noordrijn-Westfalen en in China. De stroom die ermee wordt opgewekt, wordt er direct gebruikt voor het laden van elektrische heftrucks. In de volgende stap willen we onze productie opschalen. Over de financiering van de apparatuur voor die massaproductie zijn we nu in gesprek met banken. Ondertussen werken we met partners in de bouwsector aan verdere productontwikkeling."
https://de.wikipedia.org/wiki/Rolle-zu-Rolle-Verfahren