Zoeken

Met of zonder VS: Klimaatakkoord moet door

“Andere landen mogen zich niet achter Trump’s brede rug verschuilen”

De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan grote gevolgen krijgen voor het (inter)nationale energie- en klimaatbeleid. Energiepodium vroeg een aantal columnisten om een korte reactie.
Joris Wijnhoven, Greenpeace:
Als de mondiale organisatie heeft Greenpeace de gewoonte de mensen uit het land waar gebeurtenissen plaatsvinden als eerste nieuws te laten duiden. Greenpeace USA geeft deze reactie op de verkiezing van Trump: "Ons hart gaat vandaag uit naar de miljoenen mensen die gestemd hebben tegen haat en intolerantie en die nu moeten accepteren dat de man die hen maandenlang heeft geridiculiseerd en bedreigd nu gekozen is tot president van de USA. Angst mag dit keer gewonnen hebben, maar dapperheid, hoop en doorzettingsvermogen zullen overwinnen".

Dat klinkt voor nuchtere Nederlandsers wellicht wat pathetisch, maar is ‘pretty much' hoe mijn Amerikaanse collega's zich voelen. Ze voegen daar deze oproep aan toe: "Laten mensen over de hele wereld dit moment gebruiken om de strijd tegen klimaatverandering juist met hernieuwde moed tegemoet te treden". En zo is het maar net. Erg veel tijd om te somberen kunnen we ons immers niet permitteren. De uitverkiezing van Trump is gezien zijn track-record bepaald geen steun in de rug voor het Klimaatakkoord van Parijs, maar een weg terug is er niet. Mijn collega's in de VS zeggen in feite: "Beste wereld, het klimaatakkoord van Parijs moet door. Met of zonder de VS".


““Met of zonder Trump huisvesten ook de Verenigde Staten tal van bedrijven die gewoon doorgaan met hun duurzame businesscases””
Het blijft koffiedik kijken en nu alle verkiezingsretoriek voorbij is moet nog blijken of Trump echt bereid is dingen te doen die evident tegen het belang van de VS zijn. Maar er is een kans dat hij gaat proberen zich onder het Klimaatakkoord uit te murwen, geratificeerd of niet. Dat zal nog niet meevallen, want dit akkoord heeft de status van Wet. Maar los van daarvan is het nu cruciaal dat rest van de wereld, verantwoordelijk voor die andere 85% van de CO2-uitstoot, gewoon doorgaat met het uitwerken van de afspraken die gemaakt zijn en niet in de verleiding komt zich achter de brede rug van Trump te verschuilen. Dit gebeurt nu, tijdens de klimaattop in Marrakesh, gelukkig niet.

Hoe we ook naar deze verkiezingsuitslag willen kijken, het mag al helemaal geen reden zijn zélf bij te pakken neer te zitten. En wellicht aan de zonnige kant: met of zonder Trump huisvesten ook de Verenigde Staten tal van bedrijven die gewoon doorgaan met hun duurzame businesscases. Ik denk niet dat Elon Musk zijn batterijenfabriek opeens uit Nevada gaat weghalen.

Joris Wijnhoven is Campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland


Joris Wijnhoven

Joris Wijnhoven werkt bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Op twitter is hij actief onder @JorisWijnhoven