"Leg panelen op daken bedrijven en verlaten kantoorgebouwen"
"De Nederlandse maakindustrie voor zonnepanelen is dood, maar het aantal zonnepanelen zal in Nederland snel toenemen." Dat stelt voormalig minister van Sociale Zaken en groene ondernemer Willem Vermeend. Daarbij ziet hij niet zozeer toekomst voor panelen op de daken van huizen, maar eerder op grote schaal rond bedrijventerreinen, boven parkeergarages, op veldjes en langs snelwegen. "Je kunt ze zelfs neerzetten op weilanden, als afdak voor koeien. Dan kunnen ze schuilen als het regent."
Schaalgrote
Als investeerder staat schaalgrootte voor Vermeend, die in zijn tijd als Kamerlid opviel door z'n wetgevende werk, waaronder een fiscale regeling voor groene beleggingen, centraal. "Er is een grote toekomst voor zon in Nederland. Maar als ik naar de businesscase voor consumenten kijk, dan is het erg duur om steeds op één dak één paneel aan te leggen. De installatiekosten zijn dan erg hoog. We moeten niet per huis denken, maar in straten. Het is veel goedkoper om in één keer honderd huizen te bedekken. Dat is alleen niet zo makkelijk. Een groot deel van de Nederlanders wil helemaal geen zonnepanelen thuis. Ik geloof daarom niet dat er straks op een groot deel van de bestaande huizen panelen zullen liggen."
Bedrijven, bedrijven, bedrijven
Daarom zet Vermeend in op zonneparken. "Ik heb veel meer geloof in de bedrijfssfeer. Ik noem één getal: op bedrijventerreinen kunnen we voor ongeveer 1,6 miljoen euro een megawatt vermogen aan zonnepanelen neerleggen. We hebben geen subsidie nodig. Zon wordt snel rendabel in de huidige markt, zeker in het geval dat bedrijven op deze terreinen op basis van een langjarig contract tegen een vaste prijs rechtstreeks de opgewekte energie afnemen. Dat besef dringt steeds verder door in Nederland."
De leegstand op de Nederlandse bedrijventerreinen is hoog, met 7 miljoen vierkante meter lege gebouwruimte verspreid over het land. Vermeend wil daarvan gebruik maken. "De kans dat er daar ooit nog iets gebouwd wordt, is klein. Veel startende bedrijven willen zich niet meer vestigen op bedrijventerreinen. Gemeenten zitten met hun handen in het haar over wat er met al die ruimte moet gebeuren. Het plaatsen van zonnepanelen is een goede kans om er toch nog iets nuttigs mee te doen."
Vermijd de overheid
Vermeend heeft tot slot een duidelijk advies voor ondernemers die in deze markt willen treden. "Leun niet op de overheid. Ze is al decennia lang onbetrouwbaar en inconsistent op het gebied van energie. Maak jezelf daarom niet afhankelijk van subsidies, maar sta op je eigen benen."
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium