Wereldhandelsexpert Gary Hufbauer: "Vrijhandel in groene technologie raakt uit zicht."
Amerika stelde onlangs strafheffingen in op Chinese zonnepanelen. Een ernstig handelsconflict dreigt, "want China slaat zeker flink terug", weet de Amerikaanse wereldhandelsexpert Gary Clyde Hufbauer. "Amerika, de zonne-industrie en de consument zullen voor het besluit een flinke prijs betalen."
"Het is een stevige heffing", zo reageert Gary Hafbauer op de importheffingen van 31 tot 250 procent die Amerika aan Chinese zonnepanelen oplegde. Zij vormen een sanctie voor de oneerlijke handelspraktijken van Chinese exporteurs, die panelen onder de kostprijs op de Amerikaanse markt zouden dumpen. Eerder dit voorjaar stelde Amerika ook al importheffingen van drie tot vijf procent in op Chinese panelen, omdat de Chinese overheid hun productie op oneerlijke wijze zou subsidiëren. Die praktijken zouden duizenden banen in de Amerikaanse zonnepanelenindustrie hebben gekost.
Stevige handelsruzie
De strafheffingen kunnen tot een stevige handelsruzie leiden, zo meent Hufbauer, wereldhandelsexpert bij het Peterson Institute for International Economics, een denktank in Washington. China heeft intussen een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO over de importheffingen. "Dat was te verwachten. Het is niet uitgesloten dat China deze zaak tegen de Amerikanen wint, maar ik geef ze minder dan vijftig procent. De Amerikanen lijken hun zaak tegen China zorgvuldig opgebouwd te hebben."
"Het blijft niet bij die klacht. China slaat zeker terug. Het kan goed dat China een Amerikaanse product extra belast dat totaal niets met zonne-energie van doen heeft. Toen Amerika in 2009 importheffingen op Chinese banden instelde, reageerde Peking door Amerikaans kippenvlees extra te belasten. Daardoor liep de kippenboeren in de VS één miljard dollar export mis. Bij handelsruzies hebben landen altijd een lijstje producten achter de hand waarvan ze kunnen claimen dat de tegenstander zich aan dumping bezondigt."
Slag voor installatiesector
"Maar China kan ook goed een extra heffing instellen op de Amerikaanse polysiliconexport. Daar wordt in de Chinese pers al druk over gespeculeerd. Zo'n Chinese heffing zou de Amerikaanse makers heel hard raken. Ze zijn toch al kwetsbaar, omdat de laatste jaren zich meer en meer Aziatische spelers op die markt storten." De heffingen die banenverlies in de Amerikaanse panelenindustrie moeten tegengaan, zouden in de ogen van Hufbauer veel hightechbanen kunnen kosten.
Ook kunnen zij volgens Hufbauer banen schelen in de installatiesector. "De heffingen maken de panelen duurder. Een Amerikaan met een doorsnee woning zal daardoor vijf- tot achthonderd dollar extra kwijt zijn aan een installatie op het dak. Dat zal de installatiesector direct gaan voelen. En daar zitten juist de meeste nieuwe banen, niet in panelenproductie. Amerika, de zonnesector en de consument gaan een flinke prijs betalen voor de heffingen."
Meer protectionisme
Die schaden volgens Hufbauer ook het klimaatbeleid van het Witte Huis. "Ik geloof, net zoals president Obama, dat klimaatverandering een ernstig probleem is. Om daar iets tegen te doen, moet je duurzame energie stimuleren. In mijn visie is mondiale vrijhandel in groene technologie daartoe de beste manier. Helaas zien we in de praktijk allerlei landen eerder protectionistischer worden in plaats van hun markt voor groene technologie vrijer maken." Amerika kondigde onlangs ook importheffingen af voor Chinese windturbines.
President Obama maakte zich vorig jaar op een top van landen die aan weerszijden van de Grote Oceaan liggen nog sterk voor vrijmaking van de groene technologiemarkt. Maar volgens Hufbauer zal Obama nu niet proberen het geschil met China snel op te lossen. "In de aanloop naar de presidentsverkiezingen wil hij overkomen als iemand die krachtdadig optreedt tegen de oneerlijke Chinese handelspraktijken en pal staat voor banen in Amerikaanse industrieën die het moeilijk hebben, zoals makers van zonnepanelen."
Volg Energiepodium op Twitter: @energiepodium